Engelska: Kandidatkurs
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Detta är kandidatkursen i engelska, alltså den kurs du måste avsluta om du vill kunna ta ut en kandidatexamen med engelska som huvudämne. En kandidatexamen är nödvändig om du vill gå vidare till avancerad nivå och ta en masterexamen.
I Lund kan du läsa kandidatkursen i engelska med antingen språkvetenskaplig eller litteraturvetenskaplig inriktning. Detta val behöver du dock inte göra förrän kursen redan har börjat, men det kan vara bra att börja tänka i dessa banor även tidigare.
Kursen kan även läsas på halvfart. Halvfartsstudenterna skriver sin kandidatuppsats under den andra terminen och läser övriga delkurser (se nedan) under den första terminen.
Du som har läst 60hp engelska (grundkurs och fortsättningskurs) vid ett annat lärosäte måste vara helt klar med dessa för att vara behörig till ENGK03. Om du saknar några poäng eller väntar på resultat från någon delkurs, uppmanar vi dig att ansöka om dispens. Instruktioner kring detta finns på vår hemsida https://www.sol.lu.se/engelska/for-studenter/dispens-fran-kravet-om-ful…
Kursens innehåll (Engelska: Kandidatkurs, ENGK03)
Kursen är betydligt mer akademisk och vetenskaplig än de föregående kurserna i engelska (ENGA04 och ENGA22) och ett dominerande inslag är den kandidatuppsats på 15hp som alltså utgör hälften av kursen. Kandidatuppsatsen kan vara antingen litteraturvetenskaplig eller språkvetenskaplig. Valet mellan de två inriktningarna avgör också om du läser delkursen Engelsk litteraturvetenskap: Teori, metod och akademiskt skrivande (7,5hp) eller Engelsk språkvetenskap: Teori, metod och akademiskt skrivande (7,5hp). Normalt sammanfaller valet av inriktning också med valet av Valbar kurs (7,5hp).
Efter kursen (Engelska: Kandidatkurs, ENGK03)
Efter att du har klarat den här kursen, kan du ta ut en kandidatexamen med engelska som huvudämne, under förutsättning att du har 90hp i andra relevanta ämnen. Med en kandidatexamen är du behörig att söka utbildningar på avancerad nivå, exempelvis masterprogrammet i språk- och språkvetenskap och masterprogrammet i litteratur, kultur och medier (LKM).
Idag är det normalt nödvändigt med en masterutbildning om du vill doktorera i engelska och söka arbete som lärare och forskare vid ett universitet eller en högskola.
Med 90 eller 120hp engelska i kombination med samma antal poäng i ett annat relevant skolämne blir du också behörig att läsa KPU (Kompletterande Pedagogisk Utbildning) vid Institutionen för utbildningsvetenskap för att bli lärare på högstadiet eller gymnasiet. Läs gärna mer om KPU här: https://www.uvet.lu.se/utbildning/kompletterande-pedagogisk-utbildning
Naturligtvis kan du även använda dina formella meriter i engelska till att konkurrera på arbetsmarknaden om diverse arbeten där goda kunskaper i engelska är avgörande.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Engelska
Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund
Postadress
Box 201, 221 00 Lund
+46 46 222 75 50
https://www.sol.lu.se/engelska
Therése Koglin
Studievägledare
therese [dot] koglin [at] sol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs ENGA22 eller motsvarande kunskaper.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Sista ansökningsdag 2024-10-15
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Engelska: Kandidatkurs är 57 500 SEK.