Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: Beslutsstödssystem

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen syftar till att ge en introduktion och översikt över beslutsstödsystem (Decision Support Systems, DSSs), som omfattar en mängd olika begrepp och teorier om beslut, bias, data, system och styrning av beslutsfattande. Beslutsfattande är en central aktivitet för individer, team och organisationer.

I kursens inledning presenteras ett brett perspektiv på vad som påverkar beslutsfattande på individ-, grupp- och organisationsnivå. Dessutom introduceras några nyckelbegrepp, teorier och metoder för beslutsfattande i grupp, tillsammans med användningen av datorstödd teknik, såsom Group Support Systems (GSS) och Group Decision Support Systems (GDSS). Som ett andra tema utforskar kursen utvecklingen av DSS genom att undersöka olika typer av DSS. För det tredje introducerar kursen dimensionell modellering, datalager och OLAP som centrala koncept som bidrog till framväxten av beslutsstöd. Slutligen, i det fjärde temat, tar kursen upp utmaningar och framtida trender inom området DSS, vilket omfattar upprättandet av en organisatorisk miljö som underlättar DSS.

I grupprojektet arbetar studenterna i team för att skapa en applikation som ska fungera som ett datadrivet DSS för olika intressenter inom det fiktiva internationella modeföretaget "Evans & Carther". Genom grupprojektet kommer studenterna att få kunskap om hur man utvecklar applikationer som fungerar som datadrivna DSS för olika intressenter och användarfall.

Undervisningsmetoden består av föreläsningar, gästföreläsningar från bransch- och/eller akademiska experter, seminarier, datorlaborationer och individuell handledning genom kontorstid och grupphandledning.

Kursen kräver inga kunskaper i programmering eller databaser, men det kan vara en fördel att ha sådana kunskaper eftersom Qlik Sense används för grupprojektet. Som en del av registreringsprocessen för kursen tilldelas Qlik Sense-licenser till studenterna i början av kursen.

Kursansvarig

Blerim Emruli

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 19

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt avklarade kurser motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem, 30 hp, och SYSB13 Informationssystem: IS- och verksamhetsutveckling, 30 hp. Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

1 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 10 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: Beslutsstödssystem är 15 000 SEK.