Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi: Ekonomisk integration

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen syftar till att ge studenter en fördjupad förståelse av multilateral och regional ekonomisk integration och den antar ett europeiskt perspektiv.

Kursens första del fokuserar på det multilaterala handelssystemet. Världshandelsorganisationens (WTO:s) struktur och mål presenteras, och särskild vikt läggs vid att ge en detaljerad överblick över de avtal som styr handeln inom varor (GATT) och tjänster (GATS). Konfliktlösningsmekanismen inom WTO diskuteras, och utvecklingsländernas ställning inom det multilaterala systemet betonas särskilt.

I kursens andra del analyseras olika former av regional ekonomisk integration, såsom frihandelsområden, tullunioner och gemensamma marknader. Genom att undersöka empiriska exempel från i synnerhet den europeiska integrationsprocessen försöker kursen klargöra hur handel påverkas av ekonomisk integration, och, framförallt, vad de förväntade välfärdseffekterna är.

I kursens tredje del analyseras några särskilt intressanta EU-policies i större detalj. Exempel inkluderar den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), regionalpolitik, konkurrenspolitik och antidumping.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

studievagledare [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt minst 20 hp nationalekonomi på grundnivå, varav minst 7.5 hp mikroekonomi och minst 5 hp internationell ekonomi.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 29 oktober 2021

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2021
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)19,17
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,55
Akademiska poäng på grundnivå (APGR)165,0

Totalt antal antagna

Höstterminen 2021 - 31 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Ekonomisk integration är 12 500 SEK.