Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ryska: Nybörjarkurs I

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Läs ryska och lär dig kommunicera på ett av världens största språk och ta del av en rik kultur som spänner över både århundraden och kontinenter!

Varför studera ryska?

Med kunskaper i det ryska språket kan du som jurist, statsvetare, ekonom, journalist, kulturvetare, översättare eller tolk profilera dig på en tuff arbetsmarknad. Din utbildning får en unik spetskompetens som är attraktiv för många arbetsgivare, inte minst med tanke på den säkerhetspolitiskt skärpta situationen vi just nu ser utvecklas i Östersjöregionen.

Kursens mål och innehåll

Denna kurs kan du söka till utan några förkunskaper i ryska. Vid kursens slut har du lärt dig några grundläggande grammatiska regler i det ryska språket och kan kommunicera och förstå enkla vardagsfraser på ryska. Efter att ha klarat denna kurs blir du behörig till kursen RYSB02, Ryska: nybörjarkurs II som du kan läsa till hösten.

Kursen bygger på ett studium av förenklade dialoger och texter på ryska med elementär vokabulär och grundläggande grammatiska strukturer. Du får också göra enkla skrivövningar och delta i korta rollspel av vardagskaraktär. Vidare tränas ryskt uttal och muntlig färdighet i samband med övningar i hörförståelse, uttal och konversation.

Kursen ges på distans med stöd av den nätbaserade lärplattformen Canvas. Kursen innehåller regelbundna lektioner på Zoom. Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset under hela kursperioden.

Kursen examineras med en digitalt övervakad tentamen på distans. Under tentan måste du se till att du har en stabil internetuppkoppling, webbkamera, mikrofon och högtalare (headset får inte användas vid examination). Du måste också ha tillgång till ytterligare en enhet med kamera och tillgång till zoom-appen (helst en mobiltelefon) samt en app för inskanning av dokument. Läs mer om hur det fungerar på vår hemsida: https://www.sol.lu.se/utbildning/zoomtentamen/

Hur går jag vidare efter kursens slut?

Tillsammans med RYSB02, Ryska: nybörjarkurs II motsvarar den här kursen motsvarar Steg 3 i moderna språk på gymnasiet och ger behörighet till att studera på grundnivå i ryska på högskolan. Efter att du är klar med vår grundkurs är du behörig att gå vidare till fortsättningsnivån och därefter till kandidatnivån. När du är klar med hela kandidatkursen har du möjlighet att ta ut kandidatexamen med ryska som huvudämne.

Vi har ett flexibelt kurssystem som ger dig möjlighet att lägga upp dina studier så att det passar din situation bäst. Du kan läsa mer om att studera ryska hos oss här: https://www.sol.lu.se/ryska/for-studenter/om-att-studera-ryska/.

Om du har frågor får du gärna kontakta vår studievägledare.

 

 

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Ryska

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 84 50

https://www.sol.lu.se/ryska

Frida Mebius Önnerfors

Studievägledare

+46 46 222 30 29

frida [dot] mebius_onnerfors [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Eftermiddagstid Lund, deltid 50%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

28 augusti 2023 - 14 januari 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,65
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,10
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,00

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2024

Eftermiddagstid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-10-16

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Ryska: Nybörjarkurs I är 27 500 SEK.