Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

PGA-tävling gav välkommet tillskott åt cancerforskningen i Lund

Nordea Masters

Cancerforskningen vid Lunds universitet och Medicon Village blev den stora vinnaren efter det att dammet från golftävlingen Nordea Masters stillat sig. Drygt 400 000:- i donationer från arrangörer, näringsliv, spelare och besökare kommer nu det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet MAD for Cancer – Make a Difference for Cancer – till godo.

Den internationella golftävlingen, som ägde rum mellan 29 maj-1 juni på banan PGA National i Bara, lockade drygt 80 000 besökare vilket gör den till ett av Sveriges största idrottsevenemang. Lunds universitet och Medicon Village fanns på plats för att informera om den omfattande cancerforskning som sker i Lund. Samverkan har skett under parollen ”Tillsammans för ett bättre samhälle”. Representanter från båda organisationerna har bemannat en gemensam paviljong för särskilt inbjudna gäster, i den så kallade Partner Village.

- Vi har blivit erbjudna, och tagit, detta gyllene tillfälle att berätta om hur våra forskare arbetar med cancerforskning och cancervård och om de utmaningar vi står inför. Responsen från de som besökt oss under dessa dagar har varit över all förväntan. Utöver alla generösa donationer, som vi är mycket tacksamma för, har vi knutit många värdefulla kontakter som kan leda till ytterligare samtal och bära frukt längre fram, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

De donationer som Lunds universitet och Medicon Village tagit emot under Nordea Masters kommer att gå till MAD for Cancer – Make a Difference for Cancer, ett av flera tvärvetenskapliga program vid universitetet, där del av forskningen sker på Medicon Village. MAD for Cancer syftar till att väva samman flera olika kunskapsområden för att skapa nya lösningar när det gäller att förebygga, diagnostisera och behandla cancer.

Uppbackning från tävlingsledningen
Tävlingsledningen för Nordea Masters erbjöd sig i ett tidigt skede att stödja cancerforskningen och tillsammans med Lunds universitet och Medicon Village beslutades att alla anmälningsavgifter från Pro Am, en inledande tävling med både elitspelare och amatörer, skulle doneras till cancerforskningen. Under onsdagskvällens invigningsmiddag auktionerades en statyett av konstnären Ernst Billgren ut till samma förmånstagare. Det vinnande budet hamnade på 200 000 kronor. Vidare valde tävlingsledningen, besökare och flera av tävlingens internationellt högt rankade spelare att donera.

- Vårt viktigaste mål med detta evenemang har varit att träffa etablerade och nya samarbetspartners och att skapa engagemang i cancerfrågan. Det har vi verkligen lyckats med. Ett särskilt tack ska riktas till tävlingsledningen. Utan deras hjälp hade vi aldrig kommit i mål med denna uppgift, säger Mats Leifland, VD för Medicon Village AB.

Stort intresse
Under tävlingen ägde flera spännande samtal rum i Medicon Village och Lunds universitets paviljong. Fredagen bjöd på samtal om samarbetet för ett bättre samhälle, och det konkreta exemplet då akademi, region och företagare tillsammans lade grunden för Medicon Village tillkomst. Deltog gjorde Jan-Olof Jacke, VD för AstraZeneca i Sverige, Medicon Village instiftare Mats Paulsson och rektor Per Eriksson vid Lunds universitet. Samma dag fick professor Carl Borrebaeck möjlighet att presentera MAD for Cancer-projektet för en bred publik. Under lördagen intervjuades Mats Paulsson om sin filantropiska gärning och uppmanade alla att bidra efter egen förmåga. Ulrika Nilsson, chef för avdelningen Donatorrelationer vid Lunds universitet och Mats Leifland, VD på Medicon Village samtalade med Kristian Pietras, professor i molekylär medicin om hans forskning på Medicon Village. Forskningen möjliggjordes tack vare en donation för några år sedan i samband med Medicon Village tillkomst. Söndagen, som var tävlingens sista dag, bjöd på informella samtal kring möjlig medicinsk forskning vid MAX IV och ESS – de två nya superforskningsanläggningarna som byggs i Lund.

Aktiviteterna drog stor publik och även media visade intresse. Journalister från Dagens Industri och branschtidningen Golf Digest fanns på plats vilket resulterat i artiklar och intervjuer med Mats Paulsson och Per Eriksson. Initiativet uppmärksammades även på European Tours förstasida på webben; ”Nordea Masters helping local good causes”.

FAKTA:
Medicon Village
Medicon Village startade sin verksamhet i början av 2012. Här arbetar hela värdekedjan från forskare till innovatörer och företagare tillsammans under gemensam flagg för att skapa värden för människors hälsa och bättre liv. Medicon Village erbjuder en mötesplats för idéutbyte mellan olika aktörer, med målsättningen att skapa tillväxt. På Medicon Village finns närmare 1000 personer fördelade i 90 olika organisationer där Region Skåne, Lunds universitet och ESS är de största. Cirka 300 personer från Lunds universitet arbetar på Medicon Village, där Lund University Cancer Center at Medicon Village är den största enskilda verksamheten. Läs mer på www.mediconvillage.se

Lunds universitet och donationskampanjen
Lunds universitet grundades 1666 och har under flera år rankats omkring de 100 bästa universiteten i världen. Här finns 47 700 studenter och 7 500 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Universitetet har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud baserat på gränsöverskridande och ledande forskning. Läs mer på www.lu.se Inför Lunds universitets 350-årsjubileum har donationskampanjen ”Lunds universitet – För en bättre värld” lanserats, ett projekt som du kan läsa mer om på denna hemsida.

Nordea Masters
Nordea Masters är en internationell golftävling som ingår i European Tour, och som lockar närmare hundratusen besökare. Eftersom det under evenemanget även genomförs en kampanj till stöd för cancerforskning får Lunds universitet och Medicon Village möjlighet att där berätta mer om sitt samarbete i kampen mot cancer.

Text: Oscar Heimburg
Publicerad: 2014-06-04

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.