Jobbet som naturvårdshandläggare
Mikael Olofsson berättar
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar som naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar. Jag tillbringar ungefär hälften av min arbetstid ute i fält där jag planerar och samlar in data. Jag genomför även åtgärder i skyddade områden. Jobbet är väldigt varierat och innebär mycket kontakter med markägare, brukare och entreprenörer. Det är intressant att se resultaten av det jag har planerat samt att följa upp effekterna.
– Länsstyrelsen jobbar med flera EU-projekt, just nu med sandmarksåtgärder, naturvårdsbränning och återskapande av våtmarker. Jag har periodvis fått arbeta med dessa projekt, vilket har varit oerhört intressant.
Hur fick du ditt jobb?
– Det var mycket tack vare min fälterfarenhet och mina breda kunskaper om olika arter. I Kalmar län finns det nämligen många hotade arter. Jag sökte flera olika jobb på länsstyrelser i södra Sverige innan jag fick mitt nuvarande arbete.
– När det gäller jobb på länsstyrelser så gäller det att se möjligheterna – alla naturvårdsjobb ger bra erfarenheter. Det är en fördel om du är flexibel och är beredd på att flytta en tid för att skaffa dig erfarenheter.
Vad i utbildningen har du haft mest nytta av i ditt arbete?
– Kurserna i GIS (geografiska informationssystem) och miljörätt har jag haft stor nytta av. Jag arbetar i princip dagligen med GIS. Kurserna i artkunskap har gett mig en oerhört bra grund att stå på, likaså kurserna i naturvård och bevarandebiologi.
Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?
– Om du vill arbeta på kommuner eller länsstyrelser så kan det vara bra att välja praktiskt inriktade kurser.
Intervjun genomfördes 2017.

Mikael Olofsson.