Isabella, läkarprogrammet
Isabella anser att universitetsstudierna lätt blir extremt mycket roligare än gymnasieplugget, dels för att man förhoppningsvis har ett brinnande intresse för det man studerar, men även för att studentlivet utöver studierna lyfter din vardag rejält.
Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag hade väldigt spridda tankar kring vad jag ville studera. Jag har alltid haft ett starkt intresse för människokroppen och dess funktioner. Därav gav jag mig in i sjukvårdens värld under en sommar innan jag skulle söka universitetsutbildning i syfte att undersöka ifall det hade kunnat vara något för mig. När jag satte min fot ute i vården blev jag extremt tagen av den ineffektivitet som råder inom sjukvården i dagsläget – vilket gjorde att jag utvecklade en stark vilja till att en dag vara med och styra och effektivisera denna. Givet mitt intresse för människokroppen blev det slutligen Läkarprogrammet som fick bli mitt förstahandsval – däremot vill jag nog som sagt inte arbeta kliniskt utan snarare med effektivisering och styrning av sjukvården.
Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Jag skulle säga att jag upplever stora skillnader mellan gymnasiet och Läkarprogrammet. Den främsta skillnaden är självständigheten – du tvingas ta eget ansvar på universitetet, här är det ingen som ser till att du dyker upp på föreläsningarna utan det är upp till dig att läsa på kring den kunskap som krävs inför tentorna.
Dessutom anser jag att universitetsstudierna lätt blir extremt mycket roligare än gymnasieplugget, dels för att man förhoppningsvis har ett brinnande intresse för det man studerar, men även för att studentlivet utöver studierna lyfter din vardag rejält. Jag hade allra helst velat leva kvar i studentbubblan livet ut – det tycker jag är ett tecken på att studentlivet i Lund får ett högt betyg.
Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Jag tycker det har varit extremt fascinerande att få lära mig mer om människokroppen, men även att få vara ute och se hur läkaryrket fungerar rent kliniskt. Det är häpnadsväckande att det finns så många sjukdomar man kan dra på sig – men även extremt fascinerande att vi står på en så bred forskningsgrund och att vi har lyckats ta fram diverse behandlingar för flertalet av dessa sjukdomar.
Vad har varit tuffast?
Det tuffaste är utan tvekan att släppa de svåra patientfallen som man ibland stöter på under en dag på kliniken. Det är väldigt lätt hänt att man fortsätter grubbla över en patients sjukdomshistoria när man väl har lämnat sjukhusområdet. Hade jag kunnat göra något annorlunda för att denna patienten skulle få en bättre och mer precis diagnos/behandling?
Hur hittade du din bostad?
Jag var extremt sent ute med att söka bostad. Jag började mitt letande på Blocket två dagar innan skolstart, varvid jag hittade en lägenhet som jag kunde bo i som inneboende. Därefter lade jag själv ut en annons på Blocket med en beskrivning om mig själv och mina önskemål, varav jag fick diverse erbjudande. Jag hamnade i ett supertrevligt kollektiv mitt i stan med ett gäng studenter från Juristprogrammet – riktigt roligt. I nuläget bor jag på en av Lunds alla nationer mitt i stan, och har skapat mig en liten korridorsfamilj som jag trivs väldigt bra ihop med. För att flytta in på en nation krävs det ofta att du engagerar dig inom nationen (då prioriteras du automatiskt i bostadskön), men du kan även delta i bostadsutlottningar när du är ny i Lund samt ställa dig i bostadskön utan att engagera dig.
Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
De första fem terminerna är teoretiska vilket innebär att studieupplägget är relativt likt plugget på gymnasiet. Detta innebär föreläsningar, gruppseminarium, laborationer och att nöta in alldeles för många anatomiska termer på latin ;). Under de senare terminerna på Läkarprogrammet lever man det glamorösa Grey´s Anatomy livet som alla – i alla fall nästan - läkarstudenter drömt om dvs. man vandrar runt i sjukhuskläder ute på sjukhuset. Detta gör man i princip varje dag under de senare terminerna och man får då en första inblick i hur sjukvården fungerar och självklart räddar man liv från dag 1 ;).
Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Stapla upp de ämnen som DU har ett genuint intresse för. Därefter hade jag försökt söka mig till den utbildning alt. kurs som stämmer bäst överens med dessa. Ett tips är även att höra av sig till studievägledaren för denna utbildning/kurs för att få en bättre bild av utbildningen. Dessutom finns det ofta möjlighet till att ”skugga” en student vid diverse program, dvs. gå med en livslevande student som faktiskt studerar vid din drömutbildning för att DU med egna ögon ska få en uppfattning av utbildningen.
Om du inte har någon aning om vilka studier du ska ge dig in på kan det vara klokt att rådfråga universitetsstudenter kring vilken utbildning de tror hade passat dig och dina intressen bäst. Exempelvis har man möjlighet att träffa en hel drös av studenter med olika utbildningar i bagaget på gymnasiemässor som arrangeras runt om i landet varje år.
För att skugga en läkarstudent så hör man av sig till följande mejl studievagledning [at] med [dot] lu [dot] se
Vad siktar du på att jobba med?
Med en läkarexamen i ryggen kan man – tro det eller ej – inte enbart arbeta kliniskt, den yrkesbilden som dem flesta kanske har när man påbörjar Läkarprogrammet. Utan man kan göra allt från att jobba på läkemedelsföretag till att undervisa.
Intervjun genomfördes 2019.
Isabella Aflaki
Född: 1997
Kommer från: Växjö
Bor: I Lund, korridorsrum på Malmö Nation
Utbildning: Läkarprogrammet
Började studera i Lund: ht-16
Förväntad examen: vt-22
Studenter berättar
Läs fler intervjuer med andra studenter, på andra utbildningar.