Jobbet som GIS-ingenjör
Mari Adén berättar
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar som GIS-ingenjör på stadsbyggnadskontoret i Malmö. Jag arbetar med analogt och digitalt kartmaterial och tar fram kartor över exempelvis byggnader, befolkningstäthet eller näringsverksamhet. Kartorna kan ligga till grund för att visa lämpligheten för byggnation eller annan stadsutveckling. Jag uppdaterar även Malmö stads kartor dagligen med data som jag exempelvis får in av våra mätningsingenjörer. En stor del av mitt arbete är också kartuppdrag för företag, privatpersoner, myndigheter, politiker med flera. Det kan innebära att visa var hotell ligger, önskade vägsträckningar, delområden, skolverksamhet och mycket annat.
Varför valde du att läsa naturgeografi och ekosystemvetenskap?
– Utbildningen verkade stämma väl överens med mina intressen.
Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa med utbildningen var att den var så flexibel och varierande. Förutom föreläsningar så hade vi exkursioner, laborationer och olika övningar. Exkursionerna var väldigt bra och lärorika – jag har många roliga minnen därifrån. Vi gjorde mer fältarbete under våren och tidigt på hösten och hade mer föreläsningar senare på hösten och under vintern. Det blev aldrig enformigt och det gillade jag.
Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?
– Mitt tips är att gå på din magkänsla. Låt sedan ditt val sjunka in och kolla upp vilka kurser och inriktningar det finns att välja mellan och hur jobbmöjligheterna ser ut. Tänk på att du ska jobba 40 timmar i veckan, så välj i första hand något du trivs med. Hittar du ett ämne som du gillar så går oftast både studierna och karriären bättre.
Intervjun genomfördes 2014.

Mari Adén.