Catharina Hagerling är biträdande forskare i klinisk patologi vid Lunds universitet och legitimerad läkare. Hon tilldelas Barncancerfondens pris ”Årets barncancerforskare” 2024. Det är första gången priset delas ut och det känns extra speciellt för henne:
– Det är väldigt häftigt att just jag är först ut! Själv tror jag ju naturligtvis på de projekt som jag driver, men att få ett erkännande att även Barncancerfonden har tilltro till det jag gör, är otroligt ärofyllt.
Neuroblastom är en småbarnssjukdom och varje år insjuknar cirka tjugo barn i Sverige, de flesta före två års ålder. Tumörerna växer i det sympatiska nervsystemet som börjar i binjuren och följer ryggraden med sina nervtrådar. För trettio år sedan var en neuroblastomdiagnos lika med döden. Idag överlever runt 50 procent av barnen med högriskneuroblastom, medan motsvarande siffra för de ”snällare” varianterna är drygt 85 procent.
– Majoriteten av de barn som avlider gör det dock inte på grund av den primära tumören, utan för att den spridit sig och slutar svara på behandling. Det är små barn det handlar om som har hela livet framför sig och det viktigt för mig att försöka bidra med nya upptäckter, för att så många som möjligt ska klarar sig, säger Catharina Hagerling.
Läs mer om forskningen – Medicinska fakultetens webbplats
Pressmeddelande om årets barncancerforskare – Barncancerfondens webbplats