Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EU otippat tung spelare i Israel-Palestina-konflikten

Israels och Palestinas flaggor

I drygt 40 år har EU försökt medla i Israel-Palestina-konflikten, ett faktum som i sig inte tyder på några större framgångar. Ändå har EUs roll som fredsmäklare varit viktig. Det menar statsvetaren Anders Persson som i dagarna lägger fram en ny avhandling vid Lunds universitet.

Det påstås ofta från olika håll att EU är kraftlös, splittrad och oförmögen att agera som fredsmäklare. Fastän denna bild i vissa fall är korrekt har EU under lång tid och med stor framgång dragit upp riktlinjerna för vad som bör vara en rättvis fred mellan israeler och palestinier. Anders Persson visar i sin forskning att de förslag som EU har gått i bräschen för och som länge förkastades och kritiserades, med tiden har blivit allmänt accepterade av Israel, USA, den palestinska myndigheten, Arabförbundet och andra. Erkännandet av PLO och av palestiniernas rätt till en stat hör till de förslag som EU har drivit fram.
– Den viktigaste slutsatsen av min forskning är att EUs roll som fredsmäklare i konflikten är enormt underskattad i Europa och även okänd för många insatta bedömare, säger Anders Persson. I Israel-Palestina har ledarna klart för sig att USA är nyckeln till effektiv global maktutövning och att Europa, närmare bestämt EU, är nyckeln till att ge densamma legitimitet.
– Vi vet sen tidigare vad som händer när USAs maktutövning saknar stöd från Europas demokratier. Se bara på invasionen av Irak för tio år sedan. Den hade fått större legitimitet och sett annorlunda ut om den fått EUs stöd, fortsätter Anders Persson.

Anders Persson
Anders Persson. Disputerar snart om EUs roll i Israel/Palestina-konflikten

Men allt är såklart inte positivt vad gäller EUs roll i konflikten. Fortfarande har varken fred eller en palestinsk stat blivit verklighet.  Enligt Anders Persson är det palestinska statsbyggnads-projektet på Västbanken visserligen en stor teknokratisk bedrift men det är ändå ett politiskt bakslag.
– Under de kommande åren kommer vi att få svar på hur mycket det internationella samfundet, med EU och USA i spetsen, verkligen vill se att en palestinsk stat kommer till stånd och vad man är beredd att göra för att nå dit, säger Anders Persson.

Ulrika Oredsson

 

 

 

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.