Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fördjupat samarbete med Försvarsmakten kring pilotutbildningar

Militärt transportflygplan. Foto.
Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet ska utbilda framtida transport- och specialflygspiloter åt Försvarsmakten. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten.

Försvarsmakten ska tillväxa och behöver inom den närmaste framtiden utbilda fler transport- och specialflygspiloter. De har nu slutit ett mångårigt avtal med Lunds universitet om att förlägga utbildningar vid Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed, vilket innebär att universitetets uppdragsutbildningar åt Försvarsmakten fördubblas.

Lunds universitet vill samverka mer med omvärlden och ett tydligt uttalat mål är att uppdragsutbildningen ska öka. Nu planeras hela fem utbildningsomgångar åt blivande piloter vid flygvapnet och reaktionerna låter inte vänta på sig.

– Det är mycket glädjande att det är vi som får förtroendet till utökat samarbete när Försvarsmakten sökt sig utanför den egna organisationen för att kunna prioritera andra viktiga uppgifter. Avtalet är ett av de största vi slutit kring uppdragsutbildning någonsin, säger Anders Dackehed, affärsutvecklare på avdelningen för uppdragsutbildning.

– Vi är glada och stolta över att få vara en del i Flygvapnets nya flygutbildningssystem. Med våra utbildningar kommer vi bidra till samhällsnytta, säger Johan Bergström, prefekt på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed.

160 flygtimmar

Utbildningarna omfattar cirka 160 flygtimmar i en- och tvåmotoriga flygplan samt teoriutbildning motsvarande högsta civila utbildningsnivå för kommersiella piloter. Avtalet sträcker sig fram till och med 2028 och omfattar tre steg, som ingår i det nya flygutbildningssystemet för piloter inom Försvarsmakten. Den första utbildningsomgången startar hösten 2021.
 
– Vi är mycket nöjda med detta ramavtal med Lunds universitet och ser fram emot ett gott samarbete. Ramavtalet är en del av det militära flygutbildningssystemet som fyller det behov som Flygvapnet har för att våra piloter ska få de civila flygcertifikat som krävs i vår verksamhet, säger överste Mattias Hansson, planeringschef vid Flygstaben.

Kontakt

  • Johan Bergström, prefekt på Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet
    johan [dot] bergstrom [at] tfhs [dot] lu [dot] se
    +46 70 556 33 69
     
  • Anders Dackehed, affärsutvecklare på avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet
    anders [dot] dackehed [at] education [dot] lu [dot] se
    +46 70 825 96 08

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.