Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Uppåkras historia avslöjas med ny teknik

Stort tält inifrån där folk gräver marken. Foto.
Utgrävningen av den stora och betydelsefulla hallen pågår för fullt i Uppåkra. Foto: Kennet Ruona.

Varför ligger det hundratals människoben huller om buller på marken i Uppåkra? Det är ett av mysterierna som arkeologer vid Lunds universitet hoppas kunna lösa de kommande åren. ­Till sin hjälp har de bland annat toppmodern dna-teknik.

Ett stilla lugn råder i Uppåkra, strax utanför Lund. Det enda som hörs under den enorma tältduk som har spänts upp strax intill en gammal svinstia – som för övrigt är orsaken till att den gamla järnåldersbosättningen alls upptäcktes – är småpratet mellan arkeologerna från Lunds universitet. Utanför tältet sträcker vidderna ut sig och i kyrkan intill pågår en begravning.

Men så här rofyllt har det inte alltid varit.

– Uppåkra var under järnåldern ett mycket våldsamt samhälle. Under utgrävningen har vi upptäckt att här finns rester av människor överallt. 900 mänskliga fragment har vi hittat. Där borta finns en offerplats där vi bland annat har hittat en käke och ett lårben med gnagmärken från hund, vilket visar att benen har legat helt exponerade, säger Mats Roslund.

Gräver ut viktig hall

Han är professor i historisk arkeologi och en av två projektledare för projektet ”Hallen på höjden – dynastiers residens och domän” som pågår mellan 2022 och 2026. Syftet är att gräva ut den hall som under mer än tusen år var en av de mest betydelsefulla byggnaderna i järnålderns Uppåkra. Vid sidan av det kulthus som tidigare upptäckts här, är det hallen som vittnar om att det här var en så kallad centralplats där den politiska, krigiska och religiösa makten fanns.

Kvinna gräver i jorden. Foto.
Arkeologen Elin Säll lämnade Uppsala för att ansluta till projektet i Uppåkra. ”Jag ansökte eftersom det här är en unik och välbevarad lämning från järnåldern som jag inte ville missa”, säger hon. Foto: Kennet Ruona

Mats Roslund står mitt i utgrävningsplatsen tillsammans med Håkan Aspeborg, arkeolog och den som leder arbetet på plats. Det är en stor rektangel i jorden, full av hål och ojämnheter efter tidigare och pågående utgrävningar.

– Vi står mitt i det heligaste dit långt ifrån alla fick komma in. Här har det funnits en långhärd med sprakande brasor. Det var ingenting man kokade gröt på, utan här träffades krigarna och förhandlade och festade. Det var en samlingsplats för de allra mäktigaste, säger han.

Kulturlager av olika generationers golv

Väggarna i de djupa utgrävda hålen ser randiga ut.

– Varje rand utgör ett kulturlager, det är olika generationers husgolv. Här ser man de ljusa lergolven och så en mörk horisont av avsatt kulturlager, alltså skräp som har legat kvar på golvet. De var inte så noga med städningen, säger Håkan Aspeborg med ett skratt.

28 000 föremål hittade

Under åren har drygt 28 000 föremål grävts fram i Uppåkra, allt från dräktspännen och glaspärlor till keramikskärvor och så kallade guldgubbar. Andra fynd visar att Uppåkraborna hade en utvecklad öltillverkning och åt mycket fisk. Trots de många fynden och trots att Uppåkra upptäcktes redan 1934, då den där svinstian skulle byggas, är bara 0,2 procent av den 40 hektar stora platsen utgrävd.

– Det beror på att det kostar så mycket pengar. Det är väldigt tjocka kulturlager och det är jättedyrt att gräva igenom dem. Det vi håller på med nu är ett 50-miljonersprojekt, säger Mats Roslund.

Närbild på glasbit. Foto.
En glasbit, förmodligen från en östromersk ­bägare tillverkad under sent 300-tal eller tidigt 400-tal. Foto: Kennet Ruona

En stor del av forskargruppens arbete går åt till dokumentation av fynd. Arkeologen Andrea Borgius har precis hittat en liten glasbit, troligtvis från en romersk bägare.

– Den är lite välvd och så har den ett mönster av inslipade ovaler. Det är jättekul, för det händer inte så ofta att vi hittar sådana här fynd, säger hon.

Dna-teknik avslöjar nya detaljer

Vid sidan av föremålen är det jorden i sig som är det största fokusområdet. Med hjälp av toppmodern dna-teknik hoppas man få fram detaljer som tidigare varit omöjliga att utröna.

– Det är en helt ny metod. Med hjälp av den har man med bara ett vattenprov kunnat avgöra vilka fiskar som levt i en viss vattenrik miljö. Frågan är om man kan få ut också mänskligt dna ur jord, säger Mats Ros­lund.

Om det lyckas skulle forskarnas kunskaper om människorna i Uppåkra öka avsevärt.

– Då skulle vi kunna få fram dna från den kvinna som satt på vintergillet år 420 och drack pilsner och spottade på golvet. Det är ju helt otroligt.

Förhoppningsvis kommer man också att få veta hur och varför alla människobenen har hamnat på marken.

– En hypotes är att det handlar om ett sätt att behandla de döda med vördnad. Men det kan också vara så att de här människorna har offrats, säger Mats Roslund.

Porträtt av man som håller ett arkeologiskt fynd i handflatan. Foto.
Mats Roslund håller upp ett dräktspänne, eller så kallad fibula. Foto: Kennet Ruona.

Detta är Uppåkra

Bosättningen i Uppåkra grundades omkring år 100 f.Kr. och övergavs som centralplats strax före år 1000 e.Kr.

Uppåkra kom med tiden att bli en av norra Europas största bosättningar, på drygt 40 hektar (motsvarande 80 fotbollsplaner).

Fornlämningen upptäcktes 1934. Senare utgrävningar och metall­detekteringar på 90- och 00-talen, ledda av professorerna Lars Larsson och Birgitta Hårdh, resulterade i drygt 28 000 metallföremål. Det gör Uppåkra till en av de fyndrikaste platserna i Skandinavien.

Här levde den inflytelserika aristokratin. Hallbyggnaden är ett av bevisen för detta. Den har bränts ner och byggts upp i omgångar, allteftersom dynastierna byttes ut. Men de har alltid byggts på samma ställe och i samma format, vilket visar på dess stora betydelse för härskarna.

Kulthuset var en hög byggnad bredvid hallen, där speciella ceremonier ägde rum. Många dyrbara offergåvor har grävts fram i huset.

Även i trakterna runtomkring pågår utgrävningsprojekt. Dessa platser är inte lika uppseendeväckande, men väldigt viktiga eftersom de utgör en kontrast till centralplatsen Uppåkra.

Projektet ”Hallen på höjden – dynastiers residens och domän” involverar elva arkeologer knutna till Lunds universitet. Det finansieras med donationer från bland annat Tetra Laval group, Crafoordska stiftelsen, LMK-stiftelsen, Thora Ohlssons stiftelse, Sparbanksstiftelsen Finn, Länsförsäkringar Skåne, familjen Kronqvist och enskilda privatpersoner.

 

Kvinna silar jord. Foto.
Andrea Borgius synar stenar och annat som har grävts upp i hallbyggnaden. Foto: Kennet Ruona

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.