Stamcellsforskning
Vi tar fram banbrytande kunskap om stamceller för att främja morgondagens behandlingsmetoder och botemedel för patienter.
En stamcell är en cell som kan skapa exakta kopior av sig själv men som också kan utvecklas till olika specialiserade celler i kroppen som exempelvis blodceller, nervceller eller insulinproducerande celler. Kombinationen av de unika förmågorna gör stamceller till en ovärderlig resurs när sjukvården behöver ersätta eller reparera skadade vävnader och organ i kroppen.
Banbrytande forskning
Genom mångsidig och nytänkande stamcellsforskning bidrar forskarna till utveckling och innovativa behandlingar av bland annat neurologiska sjukdomar, blodsjukdomar, cancer och diabetes.
Forskarna studerar flera ämnen, bland annat:
- Bioteknik – där tekniska framsteg möjliggör nya metoder inom regenerativ medicin och där stamceller kan användas för att bygga vävnader och organ i laboratoriet
- Hematologi – där blodstamceller studeras för att främja utvecklingen av nya behandlingar av blodsjukdomar
- Immunologi – där stamceller bidrar till innovativa behandlingar av cancer och autoimmuna sjukdomar
- Neurovetenskap – där stamceller utvärderas för att behandla neurologiska sjukdomar som stroke och Parkinsons sjukdom.
Framstående forskningsmiljö
Forskningen bedrivs i moderna högteknologiska anläggningar vid Lunds Stamcellscentrum, vilket möjliggör avancerad grundforskning, tillämpad och klinisk forskning. Närheten till Skånes universitetssjukhus och Öresundregionens life science-kluster gör att centret idag har utvecklats till en internationell knutpunkt för stamcellsforskning.
I nuläget samlar Lunds Stamcellscentrum mer än 45 olika forskargrupper, över 300 forskare, läkare, studenter och andra anställda. De har alla ett gemensamt mål, att undersöka hur stamceller kan användas för att förstå, behandla och lindra ett brett spektrum av sjukdomar.
Användningsområden
I nära samarbete med verksamheter inom och utanför akademin tar forskarna fram lösningar inom exempelvis följande områden:
Forskarna bidrar till utvecklingen av nya avancerade terapiläkemedel (ATMP).
ATMP skiljer sig från traditionella läkemedel genom att terapiläkemedlens aktiva substans produceras i eller tas från levande celler, gener, vävnader eller annat biologiskt material.
Denna typ av terapier inkluderar cell- och genterapi, vars syfte är att bota, behandla eller lindra olika former av cancer, Parkinsons sjukdom, diabetes och andra sjukdomar.
Ett exempel på avancerade terapiläkemedel är STEM-PD som behandlar Parkinsons sjukdom genom stamceller. Stamcellsbehandlingen fick under 2022 klartecken av Läkemedelsverket för att genomföra en klinisk prövning på patienter.
Alla människor är olika och det påverkar hur vi svarar på mediciner och vad vi kan drabbas av för biverkningar. Forskarna använder idag olika typer av stamceller, till exempel inducerade pluripotenta stamceller (iPSC), och avancerad teknik för att utveckla patientspecifika sjukdomsmodeller, så kallade miniorgan eller organoider i laboratoriet.
Dessa modeller kan bland annat användas för att testa mediciner och skapa behandlingar som är anpassade till varje patients specika behov.
Forskarna vidareutvecklar teknik för att skapa konstgjorda organ och vävnader med 3D-utskriftsteknik som använder biologiskt bläck gjort av celler och annat stödmaterial.
Denna teknik kan leda till nya behandlingsalternativ för patienter med organsvikt eller som fått vävnadsskador av cancer och lungsjukdomar.
Forskningsmiljöer
Strategiskt forskningsområde
StemTherapy – Stamceller och regenerativ medicin är ett strategiskt forskningsområde i Sverige. StemTherapy utvecklar stamcellsbehandlingar för att lindra mänskligt lidande som uppstår av kroniska sjukdomar och skador.
StemTherapy leds av Lunds universitet i nära samarbete med Uppsala universitet.
Koordinator
Johan Jakobsson
Professor i molekylär neurogenetik
Mobil: 070-928 64 43
johan [dot] jakobsson [at] med [dot] lu [dot] se (johan[dot]jakobsson[at]med[dot]lu[dot]se)
Forskningskoordinator
Claire McKay
Mobil: 070-216 73 19
claire [dot] mckay [at] med [dot] lu [dot] se (claire[dot]mckay[at]med[dot]lu[dot]se)
Webbplats
Forskningsdatabas
Forskare, projekt och publikationer inom stamcellsforskning.