Socialantropologi - Kandidatprogram
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen
Beskrivning
Världen präglas allt mer av mångfald, kulturella möten och skiftande identiteter. Socialantropologer utforskar hur människors tänkesätt påverkar deras samhällen och hur samhälle och kultur får människor att tänka och handla som de gör. Programmet har en tydlig koppling till arbetsliv och det omgivande samhället, särskilt under år 3.
SGSAN, Kandidatprogram i socialantropologi. Startar varje höst.
Vad är socialantropologi?
Socialantropologer utforskar hur människor tänker och inrättar sina liv utifrån sina egna kulturella och sociala förutsättningar och, omvänt, hur samhällsstrukturer och kulturella normer får människor att tänka och handla som de gör. Ämnet kan behandla alltifrån politiska strukturer, migration och social exkludering till schamanism, etnicitet, släktskap, genus och sexualitet. Detta görs alltid med ett perspektiv som lyfter fram det sociala livets mest centrala aspekter – maktstrukturer, moraliska värderingar, trosföreställningar och identitetsskapande.
Världen vi lever i präglas allt mer av globalisering, kulturell mångfald och skiftande identiteter. Människor, ideologier och tänkesätt rör sig allt snabbare över världen, vilket ger upphov till både nya gemenskaper och nya utanförskap. Omvärldens ökande föränderlighet och komplexitet kan kännas svårbegriplig och hotande.
För att förstå och hantera samtidens utmaningar behövs en förmåga att tänka utanför och bortom konventionella ramverk och att nyfiket undersöka det som vid första anblick kan verka konstigt och obegripligt. Socialantropologi erbjuder redskap som gör detta möjligt.
Socialantropologer studerar idag ursprungsfolk och bonde- och stadsbefolkningar utanför Europa såväl som lokalsamhällen, minoritetsgrupper och subkulturer i vår egen del av världen. Oavsett om det gäller arbetsplatskulturer eller möten mellan människor med skilda ursprung så ifrågasätter socialantropologin det till synes självskrivna. Vi gör oftast långvariga fältarbeten där vi lever tillsammans med de människor vi studerar och utgår från ett ”inifrånperspektiv” då vi tar deras synsätt på allvar. Detta innebär också ett personligt engagemang i dem vi möter och även en ökad förståelse av och kritisk blick på vårt eget samhälle.
Under utbildningen
Vi lägger fokus vid att se samband och kritiskt granska sociala konstruktioner av människor och samhällen. Under utbildningen kommer du att utveckla förståelse för skillnaden mellan människors avsikter och deras levda praktik.
Du kommer att få öva på socialantropologisk metod genom att göra intervjuer och deltagande observationer. Under den femte terminen i tillämpad antropologi genomförs ett projektarbete i grupp i samverkan med externa samhällsaktörer. Inför ditt examensarbete kommer du också att få göra en egen mindre fältstudie.
Samverkan med organisationer och myndigheter är en integrerad del av utbildningen. Du förbereds för arbete med interkulturell kommunikation och mångkulturell kompetens både nationellt och internationellt. Du har också möjlighet att bedriva studier vid ett lärosäte utomlands under minst en termin.
Söka till senare del av programmet
Vissa år ges möjligheten att söka direkt till termin 5 på programmet ifall du uppfyller vissa krav. Om möjligheten ges just nu kan du se mer information på https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGSAN-SEDE
Efter programmet
Efter examen finns möjlighet att söka en praktikkurs om 30 hp som kan tillgodoräknas i en mastersexamen.
Programmets innehåll
Valfri kurs (företrädesvis inom annat samhällsvetenskapligt ämne), 30 hp
Valfri kurs (företrädesvis vid lärosäte utomlands), 30 hp
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenVar ges utbildningen?
Se Sociologiska institutionens webbplats för information om den plats där du kommer att läsa.
Kontakt
Studievägledare på Sociologiska institutionen
Lena Mårtensson
E-post: studievagledare [at] soc [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 18,84 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 16,36 |
Folkhögskolebetyg (BF) | 3,00 |
Högskoleprovet (HP) | 0,85 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 30 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialantropologi - Kandidatprogram är 345 000 SEK.
Karriär
Socialantropologi i arbetslivet
Antropologisk kompetens bygger på helhetstänkande, sammanhang och inifrånperspektiv. Med socialantropologi i din examen kan du erbjuda myndigheter, företag och andra organisationer robust kunskap om samtiden och om hur människor faktiskt beter sig snarare än vad de tror och säger sig göra.
Du blir bland annat bra på att studera verkligheten, bearbeta stora mängder data, förstå maktstrukturer, normer och oskrivna regler, tydliggöra kommunikation samt identifiera behov och förklara problem. Du kan arbeta med bistånd och internationella frågor; integration, mångfald och jämställdhet; medier, information och utbildning; organisation, arbetsliv och konsumtion; kultur-, musei- och utställningsverksamhet.
Socialantropologi kombineras med fördel med andra samhällsvetenskapliga ämnen som t ex sociologi, statsvetenskap, kulturgeografi, mänskliga rättigheter och freds- och konfliktvetenskap eller migrationsstudier och främmande språk.