Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versionerna av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Matematik (undervisning på engelska)

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Person som studerar en matematisk modell. Foto.

Beskrivning

Vill du arbeta med att ta fram matematiska modeller för att lösa problem inom exempelvis finans, teknik, medicin eller bioinformatik? Då kan det här programmet vara något för dig.

Med matematik kan vi beskriva och förutsäga verkligheten. Det kan exempelvis handla om att göra en datorsimulering av vad som händer när en bil krockar, eller att räkna ut hur man bäst ska utforma flygplansvingar. Det finns ett stort behov av matematiska modeller inom flera olika ämnesområden.

Matematik är ett brett ämne som kan delas upp i flera olika grenar. Den rena matematiken handlar bland annat om att lösa problem inom naturvetenskapen, särskilt inom fysiken, och att skapa teorier för att beskriva, klassificera och angripa problemen. Den gren som heter matematisk statistik handlar bland annat om att göra modeller för slumpmässiga fenomen, exempelvis elförbrukning, livslängder eller aktiers värde. Inom numerisk analys konstruerar man metoder för att bestämma tillräckligt bra lösningar av matematiska problem där ingen exakt lösning är möjlig.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig bland annat om olika matematiska modeller, att strukturera och analysera data och hur du kan lösa problem inom andra ämnen med hjälp av matematik. I utbildningen ingår föreläsningar, problemlösningsövningar och datorlaborationer. 

Utbildningen inleds med ett antal obligatoriska matematikkurser. Därefter har du möjlighet att välja mellan olika kurser inom ren matematik, matematisk statistik och numerisk analys. Under sista året gör du ett examensarbete i samarbete med ett företag eller en forskargrupp. Under utbildningen läser du även kurser som du väljer själv. På så sätt kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Populära områden är bland annat finansmatematik, bioinformatik och biostatistik.

Under hela utbildningen kommer du att komma i kontakt med forskare och ta del av högaktuella forskningsprojekt. Hela utbildningen ges på engelska, vilket gör dina kunskaper lika användbara i Sverige som utomlands. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning vid ett annat universitet, i en annan del av världen. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen. Genom att läsa en eller två terminer utomlands kan du skaffa en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.lu.se/master

Matematiker efterfrågas inom nya områden som bioinformatik, finansiell matematik och miljöövervakning. Men också på traditionella arbetsplatser som försäkringsbolag, läkemedelsföretag och företag inom telekommunikation. Du kan exempelvis arbeta som finansanalytiker, aktuarie, kryptolog, programutvecklare eller simuleringsingenjör.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.maths.lu.se/english/education/mathematics-bachelors-programme/

Podd om programmet

Hur går matteprov till på universitet? Och var kan man jobba med som matematiker? Få svaren i poddavsnittet om det naturvetenskapliga kandidatprogrammet med inriktning matematik.

Läs textversionen av poddavsnittet

Film om programmet

Programmets innehåll

I cirkeldiagrammet nedan får du en överblick över programmets innehåll. Nedanför diagrammet kan du se en lista över vilka kurser du läser under utbildningens tre år.

Diagram över utbildningens innehåll. Illustration.

År 1

År 2

År 3

  • Valfria kurser inom andra ämnen än matematik
  • Valfria kurser
  • Examensarbete (inom matematik, matematisk statistik eller numerisk analys)

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 4 eller Matematik D (områdesbehörighet 9/A9)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 7 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 7 juni 2024

Ansökan

Sista ansökningsdag 2021-04-15

UrvalsgrupperHT 2020
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,52
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,17
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)1,45

Totalt antal antagna

Höstterminen 2020 - 31 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Matematik (undervisning på engelska) är 435 000 SEK.