Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Flaggor

Statsvetenskap - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng2 årMasterexamen
Masterprogrammet i statsvetenskap erbjuder dig en möjlighet till fördjupning inom statsvetenskap som förberedelse för yrkesliv eller forskarutbildning.

I programmet förenas djup ämneskunskap med breddande perspektiv och omvärldsanknytning. Dels sker en fördjupning i ett vetenskapligt förhållningssätt som är grundläggande för dig som vill fortsätta med en forskarutbildning, men också av stort värde för till exempel kvalificerade utrednings- och handläggartjänster inom organisationer eller verksamheter på olika nivåer. Dels ger programmet dig kunskap och färdigheter för ett arbetsliv i förändring och förmåga att bidra till utveckling av samhälle och arbetsliv.

Du kan redan under programmets gång välja att göra praktik. Under praktiken kommer du att få möjlighet att testa dina kunskaper ute i arbetslivet. Praktiken pågår under en termin och du väljer själv vilken arbetsplats du vill vara på.

Som student kan du delvis själv välja profil baserat på ett utbud av kurser inom några av statsvetenskapens kärnområden såsom frågor om makt, politiska normer, institutionsbyggande, styrning och samarbete på olika nivåer från det lokala till det internationella.

Ämnets bredd möjliggör fokus på en mängd teman från internationella förhandlingar till lokal demokratiutveckling. Genomgående läggs stor vikt vid självständig analysförmåga som ger färdigheter för framtida yrkesverksamhet.

Kontakt

Studievägledare:

  • Daniel Alfons
  • Mats Janér
  • Sahar Valizadeh

Telefon: +46 46 222 89 52
E-post: studievagledare [at] svet [dot] lu [dot] se

Programmets innehåll

I en filosofie masterexamen i statsvetenskap ska det ingå minst 30 hp i statsvetenskapliga kurser på avancerad nivå, 15 hp i statsvetenskaplig metodologi på avancerad nivå, samt ett examensarbete i statsvetenskap om 30 hp. Sammanlagt 45 hp, varav minst 15 hp på avancerad nivå, kan läsas i andra ämnen, eller utgöras av praktik eller utlandsstudier. 

Termin 1

Programmets första termin inleds med en obligatorisk introduktionskurs och en kurs i statsvetenskaplig metodologi.

Termin 2 - 3

Under dessa två terminer läser du ytterligare minst 30 hp i statsvetenskaplig på avancerad nivå. Du har dessutom 30 hp i valfria poäng på grund eller avancerad nivå. Dessa valfria poäng kan även utgöras av utlandsstudier eller en praktiktermin.

Detta är våra valbara kurser i statsvetenskap på avancerad nivå:

Observera att kurserna inte ges varje termin.

Termin 4

Den avslutande terminen skriver du ditt examensarbete i statsvetenskap omfattande 30 hp.

Kortfakta

Studiestart:
Höst

Studieort:
Lund

Språk:
Utbildningen ges på svenska, men vissa kurser inom utbildningsprogrammet erbjuds endast med engelska som undervisningsspråk.

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

kandidatexamen i statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap eller motsvarande. Engelska 6/Engelska B och Svenska 3/Svenska B

Urval

baseras på betyg i kandidatuppsats och övriga kurser i kandidatexamen.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

2 september 2019 - 6 juni 2021

Sista anmälningsdag 15 april 2019Anmäl dig

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap - Masterprogram är 200 000 SEK.

Karriär

Man går uppför trappa

Vad kan jag göra efter programmet?

En masterexamen i statsvetenskap utgör en god grund för exempelvis kvalificerade utrednings- och handläggartjänster på lokal-, nationell- och internationell nivå. Under programmet kommer du att förberedas för en yrkesverksamhet inom såväl offentlig som privat sektor. Exempel på yrken som våra tidigare studenter arbetar med är PR-konsulter, politisk sekreterare, diplomat, departementsråd, EU-samordnare och doktorand.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen