Är du en person som hellre jobbar på i din egen vrå, än har chefen hängande över axeln? Sätter du upp mål tillsammans med dina kollegor, och vänder dig möjligen till chefen för vägledning i mer administrativa frågor? Då utövar du alternativ till ledarskap – något som bör uppmuntras och utvecklas på en arbetsplats, enligt forskarna.
– Ledarskap har tagit över i diskussionen om hur man bör styra och samordna organisationer. Det blir ett universalrecept som tros bota många olika problem och som ofta bejakas av såväl praktiker och konsulter som akademiker. Men det finns alternativ och ofta tänker vi inte ens på att vi använder oss av dem, säger Stefan Sveningsson, professor i företagsekonomi.
Fem komplement till ledarskap
I boken Reflexivt ledarskap (Årets HR-bok 2017) lyfter Alvesson, Sveningsson och Blom fram fem alternativ – eller komplement – till det uppmuntrande och inspirerande ledarskapet. De är chefskap (management), utövande av (tvångs)makt, grupparbete, nätverkspåverkan och autonomi (självstyre).
– I vår verksamhet på Lunds universitet blir de horisontella organisationsformerna mer framträdande, som grupparbeten, nätverken och självständigt arbete, säger Stefan Sveningsson.
Han menar att om det inte efterfrågas mer eller bättre ledarskap på arbetsplatsen, så kan man med fördel fokusera på något annat som utvecklar medarbetarna.
– Det är bättre att problematisera och fråga oss vad vi behöver, men man kanske inte alltid känner igen alternativen. Där erbjuder vi en vokabulär som man kan använda sig av för att reflektera över hur samordningen fungerar, säger Stefan Sveningsson.
Chefen ska uppmuntra
Chefens uppgift kan med andra ord bli att uppmuntra diskussion, reflektion och sätt för medarbetarna att samarbeta eller jobba självständigt.
– Det är sällan som någon anordnar en workshop i hur vi blir bättre medarbetare. Idén med de sex organisationsformerna är att vi ska fråga oss: vad är problemet? Vad är lösningen? Kanske ska man fokusera mindre på chefen, och mer på samarbetet kvalificerade kollegor emellan, säger Mats Alvesson, professor i organisation och ledarskap.
Vad kan jag som enskild medarbetare på Lunds universitet göra i min vardag? Vad kan min chef göra?
– Det bör alltid finnas ett samspel. Det är lika viktigt att medarbetarna leder chefer som tvärtom. Kan man ge chefen feedback på vad man förväntar sig av den? Vilka krav och önskemål har man på varandra? Det går att ge återföring och leda uppåt. Den kvalificerade, horisontella styrningen bör vara akademins kärna, säger Mats Alvesson.
– Tänk igenom det lokala sammanhanget som du befinner dig i och den konkreta situationen. Det är helt avgörande för hur man bör arbeta, säger Stefan Sveningsson.
Samtidigt är det viktigt att ledarskapet inte helt kastas ut.
– Det finns självklart situationer där det är lämpligt att leda för att skapa ett sammanhang och syfte inom organisationen, säger Stefan Sveningson. Det vi vill är att man tänker igenom hur och när ledarskap ska användas. Reflexivitet är hela poängen.