Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här
Två studenter laborerar

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi

Program 180 högskolepoäng3 årKandidatexamen
Vill du ta fram nya läkemedel i kampen mot sjukdomar? Eller utveckla förnybara energikällor och miljövänliga tillverkningsmetoder? Kemister jobbar med att hitta lösningar på framtida utmaningar inom områden som medicin, hälsa och miljö.

Kemi handlar om kemiska ämnens sammansättning, egenskaper och omvandlingar. Många av de uppfinningar som underlättar vårt dagliga liv är resultatet av framsteg inom kemi. Det finns ett stort antal utmaningar att ta sig an för framtidens kemister. Det kan till exempel handla om att spåra och oskadliggöra miljögifter, hitta lösningar för hur alla människor ska kunna få tillgång till rent dricksvatten och att utveckla miljövänliga metoder för att tillverka läkemedel, livsmedel, elektronik och textilier. Ett färskt exempel från kemiforskningen är att genom ny teknik ersätta de miljöskadliga lösningsmedel som används inom industrin och istället använda endast koldioxid och vatten. När metoden är redo att användas kommer det att innebära enorma miljövinster för samhället.

 

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig grunderna inom flera av kemins olika inriktningar till exempel analytisk kemi, organisk och oorganisk kemi, biokemi och fysikalisk kemi. Du lär dig hur olika ämnen är uppbyggda samt hur och varför ämnen reagerar med varandra. Genom praktiska övningar lär du dig olika metoder och tekniker som används i ett laboratorium samt att syntetisera, isolera och analysera olika kemiska föreningar. I utbildningen ingår föreläsningar, övningar, laborationer och egna projekt.

Under de två första åren läser du kemi och matematik. Därefter har du grunden du behöver för att fortsätta dina studier med kurser som du väljer själv. Du kan till exempel fördjupa dig ytterligare i kemi, läsa andra naturvetenskapliga ämnen eller varför inte ekonomi, juridik eller språk. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Kurserna förbereder dig för ditt examensarbete som du gör i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.

Under hela utbildningen kommer du i kontakt med forskare och får ta del av högaktuella forskningsprojekt. En del kurser och mycket kurslitteratur är på engelska. Du tränas dessutom i att använda engelska som arbetsspråk.

 

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.lu.se/master/natur. Därefter går många studenter vidare med en forskarutbildning.

Det finns en stor efterfrågan på kemister på arbetsmarknaden, både i Sverige och utomlands. Kemister kan exempelvis arbeta inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. De är särskilt eftertraktade inom miljöområdet, där de spelar en nyckelroll genom att komma på nya, mer hållbara sätt att tillverka kemiska ämnen och material som behövs i samhälle. Kemister bidrar även genom att analysera och mäta förekomsten av skadliga ämnen i vår miljö.

Som kemist kan du till exempel anställas som miljökonsult, materialspecialist, forensiker, produkt- och processutvecklare, patentombud, forskningsingenjör eller analytiker inom kemiområdet. Arbetsuppgifter kan bland annat handla om att utveckla nya elektronikkomponenter och bättre material eller att bidra till miljövänligare tillverkningsprocesser.

Kontakt

Kemisk grundutbildning
Naturvetarvägen 14 / Sölvegatan 39 A, 223 62 Lund
Box 124, 221 00 Lund
+46 46 222 83 40

Christina Persson

Studievägledare

christina [dot] persson [at] chem [dot] lu [dot] se

Film om programmet 

 

Programmets innehåll

Nedan kan du se vilka kurser som ingår i programmet. Klicka på länkarna för att läsa mer om kurserna.

År 1

År 2

År 3

 

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D (områdesbehörighet 13/A13)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2018

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

3 september 2018 - 6 juni 2021

Öppnas för anmälan 16 mars 2018

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Naturvetenskapligt kandidatprogram, Kemi är 435 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen