Biologi: Evolutionsbiologi - metoder och tillämpningar
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
BIOR90
Kursen ger detaljerad kunskap och förståelse av evolutionsbiologiska modeller och metoder, samt hur man praktiskt tillämpar dessa på en rad olika problem. Under första delen av kursen tillägnar sig studenten teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna analysera genomiska data i syfte att etablera evolutionära släktskap och populationers historia, påvisa naturlig selektion, samt identifiera de genetiska och utvecklingsbiologiska mekanismer som ligger bakom evolutionära förändringar. Under andra delen av kursen behandlas teori och tillämpningar av jämförande fylogenetiska metoder och hur det är möjligt att dra slutsatser om evolutionära förändringar och testa evolutionära hypoteser utifrån olika typer av data. Vidare ges teoretiska och praktiska kunskaper för att etablera och kvantifiera selektion i naturliga och experimentella populationer. Kursen avslutas med en fördjupande studie i hur evolutionsbiologi kan tillämpas på samhälleliga problem inom medicin, bevarandebiologi, bioteknologi och hållbar utveckling.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Biologiska institutionen: Studievägledare
Lotta Persmark
Telefon: +46 46 222 37 28
E-post: lotta [dot] persmark [at] biol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs kunskaper motsvarande 120 hp naturvetenskapliga studier vari skall ingå BIOR89 Evolutionsbiologi - mönster och processer 15 hp samt ytterligare 15 hp avancerade kurser i biologi, molekylärbiologi eller bioinformatik. Avlagd kandidatexamen (180 hp). Engelska 6/Engelska B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
24 mars 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Biologi: Evolutionsbiologi - metoder och tillämpningar är 42 500 SEK.