Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Astronomi: Dynamisk astronomi

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

I den här kursen för du lära dig ett antal grundläggande begrepp som används för att beskriva gravitationellt dominerade dynamiska system inom astronomin (exempelvis stjärnhopar, galaxer och galaxhopar), samt hur du kan tillämpa begreppen för att analysera sådana system med hjälp av observationella data.

Kursen innehåller följande delar: Newtonsk gravitation och dynamik. Referenssystem och enheter. Galaktiska koordinater. Astrometri och bestämningen av stjärnors avstånd, rörelse och fördelning. HR-diagrammet och stjärnors färger, luminositeter och åldrar. Stjärnkinematik. Cirkulär rörelse. Solens rymdrörelse och den lokala vilostandarden. Rotationskurvan, differentiell galaktisk rotation och Oorts konstanter. Kraft, potential och Poissons ekvation. Icke-cirkulära rörelser i det galaktiska planet. Galaxens potential och galaktiska banor. Statistisk beskrivning av fördelningar och rörelsebanor. Fasrymden, den kollisionsfria boltzmannekvationen och Jeans ekvationer. Tillämpning av Jeans ekvationer för dynamisk bestämning av massor och masstäthet.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursansvarig

Alexander Mustill

E-post: alexander [dot] mustill [at] fysik [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 75 hp i fysik och 45 hp i matematik, alternativt en kandidatexamen i fysik - i båda fallen inkluderande kunskaper motsvarande FYSB24 Atom- och molekylfysik, 7,5 hp, FYSC22 Kärnfysik, 7,5 hp samt Engelska 6/B.

 

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

4 november 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Astronomi: Dynamisk astronomi är 21 250 SEK.