Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Psykologi: Genuspsykologi

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen går på helfart andra delen av terminen och vänder sig till dig som vill lära dig om kön och genus från ett psykologiskt perspektiv. Kursen tar upp den moderna psykologiska forskningen om kön och genus. Den belyser teorier om kön och genus utifrån ett flertal olika psykologiska perspektiv. Kursen tar upp psykologins syn på centrala begrepp som kön, genus, könsidentitet, intersektionalitet och könsbinaritet. Den går igenom den moderna psykologiska forskningen inom olika områden som könsstereotyper, sexism och diskriminering, maktrelationer, utveckling, kognition och emotion, arv och miljöfaktorer, sexualitet och relationer, könsbaserat våld samt hälsa.

På kursen får du lära dig centrala genuspsykologiska teorier i dessa områden samt om det empiriska stödet för teorierna. Området genuspsykologi faller inom socialpsykologin och har en omfattande empirisk litteratur grundad på kvantitativa metoder inklusive experimentell metod. Kunskaper inom genuspsykologin kompletterar därmed genusvetenskapens forskning som oftast bygger på kvalitativ metod.

På kursen får du även reflektera kring hur genuspsykologisk forskning kan tillämpas i relation till samhällsfrågor, i arbetslivet samt om dess betydelse för individer.

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier samt ett uppsatsarbete i grupp. Efter genomgången kurs kommer du att ha kunskaper om vilka nya insikter den moderna psykologiska forskningen har i ämnet kön och genus, samt fått tänka till om hur detta kan tillämpas på olika samhällsfrågor.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för psykologi

Besöksadress
Allhelgona Kyrkogata 16A, 16B, 18A, 18B och 18C, 22350 Lund

Postadress
Box 213, 221 00 Lund

http://www.psy.lu.se/

Åsa Arvidsson

Studievägledare

+46 46 222 87 59

asa [dot] arvidsson [at] psy [dot] lu [dot] se

Kristian Almquist

Studievägledare

+46 46 222 91 22

kristian [dot] almquist [at] psy [dot] lu [dot] se

Elin Holgersson

Studievägledare

+46 46 222 91 15

elin [dot] holgersson [at] psy [dot] lu [dot] se

Anna Hjalmers Mattsson

Studievägledare

+46 46 222 87 54

anna [dot] hjalmers_mattsson [at] psy [dot] lu [dot] se

Ingela Petersson

Studievägledare

+46 46 222 80 91

ingela [dot] petersson [at] psy [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

22 mars 2023 - 4 juni 2023

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Psykologi: Genuspsykologi är 25 000 SEK.