Anna Stina Svantesson, blivande diplomat
Vad har du för studiebakgrund?
– Jag har en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap och kandidatexamen i statsvetenskap 2006-2010 (fristående kurser). Jag har också läst samhällsvetenskapliga masterprogrammet i statsvetenskap 2010-2012, Lunds universitet.
Vad har du för arbetslivserfarenhet?
– Jag avslutade mitt masterprogram med en praktiktermin på Säkerhetspolitiska enheten på UD, vilket blev ett vikariat på två år. Efter det blev jag så kallad Junior Professional på EU:s delegation i Beirut, följt av ett vikariat på svenska ambassaden i Damaskus p.t Beirut, och sedan UD:s Mellanöstern-enhet och enheten för internationellt utvecklingssamarbete hemma i Stockholm.
Varför ville du bli diplomat?
– Flera anledningar; intresse för internationella frågor såklart, en unik möjlighet att påverka och bidra, bredden av spännande arbetsuppgifter, möjlighet att bo i och lära känna andra länder.
Vad gjorde att just du kom in på diplomatprogrammet tror du?
– Svår fråga, men jag tror framförallt att min erfarenhet från Libanon gjorde mig intressant. Jag hade sökt tidigare år men inte blivit kallad (fastän jag då vikarierade på UD), och det var först när jag sökte efter min utlandserfarenhet som jag blev kallad till uttagningsprovet. Sedan handlar det säkert om en massa andra saker, däribland lite tur!
Var vill du helst landa efter att din utbildning är klar?
– Jag har inga starka geografiska preferenser, det är viktigare för mig just nu att hamna på en intressant tjänst och i ett land där min familj trivs. Jag kommer vara kvar i Stockholm ett år till och flytta sommaren 2020.
Hur förberedde du dig inför intagningen på programmet?
– Jag läste årskrönikor och årliga sammanfattningar (provet är i början på januari) och pluggade in vissa återkommande frågor utifrån vad som kommit på prov tidigare år. Jag och en kompis som också skulle göra provet valde även ett antal ämnen som vi trodde skulle kunna komma som uppsatsämne. Vi delade upp mellan oss vilka vi läste in oss särskilt på och sedan orienterade vi varandra om det viktigaste.
Hur tänker du kring utlandsstationeringar i mer riskfyllda länder?
– Eftersom jag sedan studietiden varit intresserad av bistånd och utveckling i konfliktmiljöer har det alltid varit en önskan för mig att bli positionerad i mer riskfyllda miljöer. Sedan sonens ankomst tänker jag lite annorlunda, men det är fortfarande något jag gärna skulle vilja göra. Världens fattigaste kommer 2030 troligtvis att vara koncentrerade till länder präglade av våld och konflikt, att försöka bidra i de länderna känns väldigt viktigt.
Intervju genomförd 2019.
Namn: Anna Stina Svantesson
Utbildning: Kandidat i freds- och konfliktvetenskap samt kandidat och master i statsvetenskap vid Lunds universitet
Bor: Stockholm
Gör nu: går diplomatprogrammet, ett traineeprogram som förbereder blivande svenska diplomater för ett arbete i utrikesförvaltningen