Mikaela studerade till socionom i Lund
Varför valde du att söka till socionomprogrammet?
– Jag har alltid gillat att jobba med att hjälpa människor. Efter att ha jobbat inom skola som elevassistent åt barn med funktionsnedsättningar och med barn från mindre gynnsamma förhållande insåg jag att jag var intresserad av den terapeutiska biten där man kan hjälpa människor via samtal och finnas där som stöd. Jag ville utbilda mig inom ett yrke som skulle kännas givande även tjugo år framåt i tiden, så till slut valde jag socionomprogrammet.
Vad gjorde ni på utbildningen?
– Vissa terminer är mer självständiga där du läser mycket litteratur och får skriftliga reflektionsuppgifter, medan andra terminer som exempelvis juridikterminen består av dagar fyllda av föreläsningar och stora grupparbeten. Jag skulle ändå vilja säga att man under hela utbildningen haft många grupparbeten och seminarium. Under termin fyra hade vi även olika samtalsövningar där vi fick öva på varandra hur man kan hålla i olika framtida samtal med brukare.
Vad har varit det bästa med utbildningen?
– Praktikterminen alla dagar i veckan.
Var har du gjort praktik?
– På Dunlea Centre i Sydney.
Vad fick du göra på praktikplatsen?
– Min praktikplats liknande ett svenskt HVB- hem. Men det fanns en del olikheter då Australiens socialpolitik inte riktigt ser ut som den i Sverige. På min praktikplats fick jag tillsammans med ett team ta hand om fyra ungdomar som hade beteendeproblem och inte kunde gå i en ”vanlig” skola eller bo hemma av olika anledningar. Jag var med som stöd på dagen under skoltid, såg till att konflikter mellan ungdomarna inte uppstod och var även med på eftermiddagar och kvällar där vi främst umgicks och hjälpte dem med hushållssysslor. Det var mycket aktiviteter som mountainbiking, surfa med barnen två gånger i veckan, utflykter, hajk. Jag fick också hålla i terapeutiska samtal med ungdomarna tillsammans med psykologen i teamet.
Vad har praktiken gett dig?
– Dels har jag lärt mig mycket både om mig själv men även om hur socialt arbete kan se ut och fungera i ett annat land. Men jag kan känna att det under utbildningen lätt blir väldigt teoretiskt, medan jag på praktiken mer lärde mig genom att göra. Jag hade ingen förkunskap innan hur man skulle bemöta eller handskas med ungdomar med den här typen av problematik. Men genom att observera, fråga sina kollegor och sen utsätta sig för det själv, så lärde jag mig enormt mycket under min praktiktermin. Därför tror jag mer på mig själv nu som person och känner mig tryggare i rollen som socionom.
Vad har du för tips för nya studenter?
– Engagera er i Lunds studentliv! Spelar ingen roll om det är i en kår, en nation eller i ett spex. Man kommer ha väldigt kul på vägen och lära känna en massa nya människor. Och även om plugget alltid ska gå före så kan det vara ett givande sätt att få en paus från plugget.
Namn: Mikaela Sanchez Moron
Utbildning: Studerade på Socionomprogrammet 2014-2017