Erik Paulsson Neppelberg, produktägare

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Jag läste Samhällsgeografi, Kinesiska, Medie- och kommunikationsvetenskap, Jöken och sist men inte minst Projektledning och Entreprenörskap för humanister! Jag kunde inte riktigt landa i vad jag tyckte var roligast så därför blev det en hel del olika grejer. Men jag har nog alltid sett mig som humanist.
Vad arbetar du med idag och hur fick du ditt jobb?
Idag jobbar jag som Produktägare på SVT interaktiv som utvecklar SVT:s digitala tjänster för Nyheter, Barn och SVT Play. Jag är ansvarig för teamet som jobbar med att utveckla hur program exponeras och rekommenderas i SVT Play, ett väldigt kul och utmanande jobb. Jobbet fick jag genom mina tidigare erfarenheter på en digital kommunikationsbyrå i Malmö som jag började på genom praktik via universitetet och som jag sedan jobbade på i tre år. Praktik är verkligen en bra grej för att komma in i arbetslivet.
Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Mina dagar börjar alltid med en så kallad ”daily” där jag och mitt team stämmer av vad vi jobbar med just idag. Teamet är tvärfunktionellt vilket betyder att det finns designers, analytiker och programmerare i samma team. Väldigt ofta jobbar vi alla tillsammans med samma fråga samtidigt, en form av extremt grupparbete. Mitt uppdrag är att prioritera och se till att teamet har fokus på rätt sak. Sen har jag en hel del synkmöten med andra produktägare och team och så fort tillfälle ges är jag med i olika strategiprojekt som handlar om hur public service ska ta nästa steg i digitaliseringen. Spännande och svåra frågor!
Har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?
Absolut! När man jobbar med komplex digital tjänsteutveckling tillämpar man vetenskaplig metod och process dagligen. Vi identifierar problem, gör användar-research, intervjuer och enkäter, formulerar hypoteser, tar fram experiment och analyserar data för att hitta de bästa lösningarna. Att under utbildningen ha fått smaka på allt från semiotik till organisationsteori har givit mig en bred allmänbildning som inte ska underskattas som en riktig kompetens för all form av problemlösning. Sen är det ju också ett ess i rockärmen att kunna referera till sin B-uppsats om den kinesiska folkbokföringen på kafferasten.
Under din tid på universitetet var du även karnevalsgeneral, berätta mer om det.
Studentlivet är ett otroligt viktigt komplement till ”lärandet”, för det var inom Lunds Nation, Akademiska Föreningen och inte minst Lundakarnevalen jag fann ”görandet”. Att leda ett team som lagar julbord för 200 personer på Lunds Nation, att hålla i ekonomin och stå på scen i Lundaspexarna, att erbjuda studentservice på Studentinfo på AF och att få chansen att leda och organisera 5 000 studenter i Lundakarnevalen har verkligen gett mig erfarenheter och vänner för livet. Att få testa på att jobba i skarpt läge utan förkunskapskrav är en fantastisk möjlighet. För att inte tala om hur grymt kul det var.
Har du några tips till framtida studenter?
Läs några terminer med ämnen du tycker verkar kul utan att de direkt måste ha en koppling till en framtida yrkeskarriär, våga frossa runt i det smörgårdsbord av all världens kunskap universitetet serverar. Generella kompetenser och bred allmänbildning är dessutom viktigare än man kanske tror inom många nya moderna yrkeskategorier. Tänk inte för mycket på ditt CV och vad du ska bli när du blir stor, är du driven så löser det sig nog ändå. Det är också helt OK att misslyckas, jag och min kursare kuggade vår C-uppsats, nu jobbar jag på SVT och han på Apple.
Fakta: Erik
Jobbar som: Produktägare, SVT Play
Utbildning: Samhällsgeografi, Kinesiska och Medie- och kommunikationsvetenskap
Examensår: Slutade plugga 2011

Vad hände sedan?
Läs intervjuer med Pontus och andra före detta studenter.