Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bokhistoria: Tryckets historia 1450–1800

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

På kursen får du lära dig om den grafiska kommunikationens villkor, medier och dokument, från tryckkonstens introduktion till omkring år 1800. Tyngdpunkten ligger på den kommunikationsrevolution som boktryckarkonsten medförde i västerlandet. 

Frågor som behandlas i kursen är: Vilka orsaker och effekter hade införandet av trycktekniken? Hur spreds trycket och hur utvecklades bokmarknaden? Hur kan vi förstå relationerna mellan kommunikationsteknik, kultur och samhälle? Hur har exempelvis censur och tryckfrihet påverkat bokproduktionen?

I kursen studerar och diskuterar vi dokument från den aktuella perioden: böcker, bildtryck och tidningar. Du får stifta bekantskap med hur böcker och andra trycksaker sett ut historiskt, vilka ideologiska, teknologiska och estetiska faktorer som har påverkat deras formgivning, samt vilken funktion de haft som förmedlare av det tryckta ordet. Kursen behandlar bland annat format, typografi och inbindning.

Kursen ingår som delkurs 3 i BBHA15 Bokhistoria, grundkurs, men kan även läsas separat. Kursen ges på distans via internet.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för kulturvetenskaper

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX – Hus C, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 31 40

https://www.kultur.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Sista ansökningsdag 2023-10-16

UrvalsgrupperVT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)17,02
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2023 - 30 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Bokhistoria: Tryckets historia 1450–1800 är 13 750 SEK.