Biologi: Molekylär ekologi och evolution
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
BIOR25
Kursen fokuserar på att du skall lära dig grundläggande teori och förståelse för de viktigaste molekylära genetiska metoderna som används i moderna ekologiska och evolutionära forskningsprojekt. Centralt är att förstå betydelsen av genetisk variation för artbildning, populationsdifferentiering och individers anpassningar till olika miljöer, så som adaptationer mellan värd och parasit. Efter kursen förväntas du behärska grunderna för olika typer av metoder som används för att detektera och analysera variation på gen-, genom- och proteinnivå inom och mellan individer, populationer och arter. Kursen bygger framförallt på praktiskt lärande genom våtlabbar (DNA-extraktion, PCR, sekvensering) och datorövningar (editering av egna framtagna DNA sekvenser, fylogeni och olika program för analyser av DNA-sekvenser). Vikt läggs också vid att du ska kunna tillgodogöra dig och kritiskt granska vetenskapliga artiklar som är baserade på molekylärgenetiska data och analyser. Detta övas på i form av bok- och litteraturseminarier samt genom ett individuellt litteraturarbete. Kursen avslutas med ett forskningsprojekt som utförs i små grupper, där du har möjlighet att fördjupa dig i någon eller några av de metoder och problemställningar som behandlats tidigare på kursen.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Biologiska institutionen, studievägledare
Lotta Persmark
Telefon: +46 46 222 37 28
E-post: lotta [dot] persmark [at] biol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
90 hp naturvetenskapliga studier inkluderande kunskaper motsvarande MOBA01 Cellbiologi 15 hp och BIOA01 Genetik och mikrobiologi 15 hp. Engelska 6/Engelska B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
20 januari 2025 - 21 mars 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | VT 2025 |
---|
Totalt antal antagna
Vårterminen 2025 - 20 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Biologi: Molekylär ekologi och evolution är 42 500 SEK.