Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Informatik: Informationssystems- och verksamhetsutveckling

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kursens huvudfokus är utveckling av informationssystem (IS) och verksamhet. Du vidareutvecklar dina färdigheter i hantering och modellering av verksamheters processer (med processmodellering) och data (med Entity-Relationship-modellering). Du lär dig också om säkerhetsaspekter kopplade till informationssystem och verksamhet, samt etiska aspekter.

Kursen har inslag av modellering och utveckling assisterad av verktyg baserade på artificiell intelligens (AI). Du kommer att använda dessa för utveckling av databaser med syfte att stödja verksamhetsprocesser och tillgodose verksamheters datalagringsbehov. För detta används Cloud-plattformen Microsoft Azure där du kommer att bygga och sjösätta databaser.

En central del av kursen är verksamhetsarkitektur (Enterprise Architecture) som ett strategiskt tillvägagångssätt för att designa, hantera, och utveckla en verksamhets struktur och att säkerställa samstämmighet mellan denna och dess tekniska infrastruktur så att inrastrukturen stödjer verksamhetsmål. Under kursen arbetar du även med ekonomistyrning och strategi kopplat till verksamhet.

På kursen kommer du att lära dig om och arbeta med:

  • Processmodellering, beslutsmodellering och datamodellering som delar i verksamhets- och IS-utveckling,
  • verksamhetsarkitektur,
  • säkerhet i informationssystem på olika nivåer,
  • grundläggande strategi och ekonomistyrning,
  • datamodellering och implementering av databassystem med hjälp av datamodelleringsverktyg samt AI-baserade verktyg,
  • automation av verksamhetsprocesser och datahantering,
  • planering och design av förändring av verksamhetsprocesser.

Kursansvarig

Björn Svensson

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för informatik

Besöksadress
Ole Römers väg 6, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 80 19

http://www.ics.lu.se

Viktoria Svenby

Studievägledare

+46 46 222 80 25

viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt kurs motsvarande SYSA21 Informatik: Introduktion till informationssystem (1-30 hp), 30 hp.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,25
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)1,35

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 12 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Informatik: Informationssystems- och verksamhetsutveckling är 60 000 SEK.