Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hon brukar ta tåget genom Europa

Porträtt av kvinna med rött hår
Lovisa Brännstedt har ofta tagit tåget till Rom. Foto: Maria Lindh

Lovisa Brännstedt som forskar i antikens kultur och historia tar gärna tåget till Rom.
– Visst tar det lite längre tid, men samtidigt hinner man ju jobba på resan, säger hon.

Strax innan coronakrisen stängde många europeiska gränser tog hon tåget till en konferens i Salzburg. Den resan klarade hon över dagen utan nattåg och den blev inte dyrare än flyget. Annars är det tyvärr vanligast att flyget är billigast, men Lovisa Brännstedt har inte nekats resebidrag för sina tågresor av sin fakultet.

– Jag tycker att jag ser många forskare som liksom jag föredrar tåget nu för tiden, säger hon.

Det var för ett par år sedan i samband med klimatdebatten som hon började ifrågasätta sina flygresor, och tyckte när hon såg tillbaka på de senaste åren att hon flugit för mycket. Hon tycker om möten med människor och resor och ville inte avstå från det – och hon har också alltid gillat att åka tåg. Att ändra sina resvanor var inte särskilt svårt för henne.

– Jag tycker att det är okej att flyga när man måste, men att man ska reflektera över det rimliga och nödvändiga i de flygresor man tänkt göra.

Det som Lovisa Brännstedt saknar är bättre rutiner från LU:s upphandlade reseföretag för tågresor utomlands.

– Det händer att jag själv bokar mina tågresor och sen redovisar dem som utlägg, säger hon och tipsar om det tyska järnvägsbolaget bahn.de där man kan boka resor genom flera länder.