Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

33 miljoner till nydanande cancerdiagnostik

Idag är det svårt att upptäcka cancer som börjat sprida sig via blodbanan och riskerar bilda metastaser. Men en ny, ultraljudsbaserad mikrochipteknik - akustofores - är under uppsegling. Med den kan man upptäcka om prostatacancer-celler finns i ett blodprov och även detaljstudera cellers interaktion med läkemedel.

Nu får Thomas Laurell, professor i medicinska och kemiska mikrosensorer vid Lunds Tekniska Högskola, 33 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att utveckla metoden.

– Tajmingen är fantastiskt bra! Vi befinner oss i ett läge där vi är mogna för att börja prova tekniken på patientprover, ett steg som kräver mycket resurser. Detta innebär att vi kanske kan dra igång kliniska tester inom en överskådlig tid, säger Thomas Laurell.

Pengarna delar han med Dr. David Ulmert och medicinprofessorerna David Erlinge och Hans Lilja vid Lunds universitet samt Henrik Bruus, professor i fysik vid Danmarks Tekniska Universitet.

Tillsammans kommer de både att studera teknikens grundläggande fysik och utveckla akustofores i kliniska samarbeten inom kardiologi samt cancerdiagnostik och terapi.

De olika studierna bygger till stora delar på akustofores-tekniken som utnyttjar akustiska krafter för att manipulera celler i mikrokanaler. När en cell (eller annan partikel) utsätts för en akustisk stående våg i vätskan förflyttar den sig med en hastighet som beror på cellens storlek och andra fysikaliska egenskaper. På detta sätt kan olika celltyper skiljas ut ur en komplex miljö, till exempel blod.

I ett första steg inom cancerprojektet siktar forskarna in sig på prostatacancer. På sikt kommer metoden också anpassas för andra cancerformer.

Om teknikutvecklingen går väl och kliniska utvärderingar ger positiva resultat kan en ny metod för att kvantifiera tumörceller i blodet vara tillgänglig i vården om fem till tio år.

Inom hjärta/kärl-projektet kommer ett system för detaljstudier av blodkroppars molekylära signalering att utvecklas.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är en av Lunds universitets viktigaste finansiärer. Bland annat har de satsat 460 miljoner kronor Max IV-laboratoriet. I denna utlysning från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har totalt 25 forskningsprojekt inom medicin, teknik och naturvetenskap runt om i Sverige beviljats drygt 700 miljoner kronor.

Kristina Lindgärde

Läs mer här om Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Pressmeddelande från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen