Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbete, teknologi och social förändring studeras vid nytt centrum

På torsdagen inrättades ett nytt centrum för studier av arbete, teknologi och social förändring, under namnet Work, Technology and Social Change (WTS) vid Lunds universitet.

– Arbetsmiljöhögskolan har varit framgångsrik och har nu växt ur sin kostym. Med det nya centrumet hoppas vi att kunna fortsätta expandera och attrahera finansiärer för nya spännande forskningsuppdrag, säger Måns Svensson, ny föreståndare för WTS och tidigare föreståndare för Arbetsmiljöhögskolan.

WTS kommer att ha tre ben: Arbetsmiljöhögskolan (AMH), Lund University Internet Institute (LUii) och Lund University Economic Security Institute (EconSec). LUii inrättades så sent som för ett halvår sedan, med lokaler på citadellet i Landskrona.

Målet med WTS är att skapa en mångvetenskaplig miljö där digitalisering, ekonomisk utveckling och arbetsliv betraktas ur ett teknisk och socialt förändringsperspektiv. Det kommer att innebära helt nya tvärvetenskapliga forskningsområden, inte minst inom EconSec, som nu startar en forskarskola i samarbete med Kronofogdemyndigheten.

– Digitalisering och globalisering ställer nya krav på samhället och behovet av ny gränsöverskridande forskning är stort, vilket exempelvis LUii är ett uttryck för, säger Måns Svensson.

Inom det som nu blir WTS finns bland annat den rättssociologiska forskargruppen Cybernormer som fokuserar den växande klyftan mellan rättslig reglering och sociala normer som skapas i den nya teknikens kölvatten.  Ett annat centralt område handlar om skolan ur ett arbetsmiljö- och ledarskapsperspektiv, bland annat med ett SIDA-projekt där skolledare i utvecklingsländer utbildas i barns rättigheter.

WTS kommer att ha forskare från alla universitets fakulteter knutna till sig. Bland de externa finansiärerna finns, förutom forskningsråd, bland annat Svenska Institutet, Styrelsen för Internationellt Utvecklingsarbete, Kronofogdemyndigheten, Landskrona stad, Ericsson och olika fackförbund.

Johanna Alkan Olsson, disputerad i tema vatten vid Linköpings universitet, efterträder Måns Svensson som föreståndare för Arbetsmiljöhögskolan. Föreståndare för LUii och EconSec är Stefan Larsson, Tekn.lic. och PhD respektive Lars Persson, PhD med mångårig erfarenhet som chef inom skolförvaltningen i Lunds kommun.

Linda Viberg

Läs mer om Arbetsmiljöhögskolan

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.