Att åldras med funktionsnedsättning

Idag lever många med en neurologisk funktionsnedsättning betydligt längre än vad som tidigare var vanligt[. Samtidigt finns en ökad risk att drabbas av olika åldersrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, bland annat genom för mycket stillasittande.
I en serie artiklar under veckan 2-6 februari kommer forskare från tre forskargrupper vid Lunds universitet berätta mer om sin forskning kring att åldras med en funktionsnedsättning.
rullstol
Foto: Mostphotos

Vid Lunds universitet pågår nu flera större studier om att åldras med funktionsnedsättning. Frågor som forskarna söker svar på är hur individen påverkas i ett livsperspektiv av att åldras med en funktionsnedsättning. Vad innebär detta för sjukvården och äldreomsorgen – finns kunskapen att ta hand om äldre med olika former av funktionsnedsättningar? Och hur kan livsstilsförändringar och hjälpmedel bidra till ett bättre liv?

Temaveckans alla artiklar:

Måndagen den 2 februari 2015:

• Vara aktiv i vardagen nyckeln till hälsa
  • Rehabilitering är mycket mer än bara träning

Tisdagen den 3 februari 2015:

• Mindre aktiv på grund av rädsla för fall
  • Hjärnskador efter fall hos äldre allt vanligare

Onsdagen den 4 februari 2015:

• Aktiviteter i vardagen är också träning
  • Viktiga prioriteringar vid postpolio

Torsdagen den 5 februari 2015:

• Första generationen äldre med utvecklingsstörning

Fredagen den 6 februari 2015:

• Ryggmärgskada inget hinder för en god ålderdom
  • Äldre män vinner mest på elskoter

Artiklarna kommer att publiceras på Aktuellt om vetenskap och hälsa – en populärvetenskaplig hemsida om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne:
Se: www.vetenskaphalsa.se/att-aldras-med-funktionsnedsattning/

Kontakt

Kontaktuppgifter för mer information om arbetet i de forskargrupper som medverkar under temaveckan ”Att åldras med funktionsnedsättning”:

Gerd Ahlström, professor och chef för forskargruppen ”Äldres hälsa och personcentrerad vård” vid Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet: 046-222 19 16, 070-274 77 67; gerd [dot] ahlstrom [at] med [dot] lu [dot] se; Magnus Persson, Fil. Dr, Forskningsadministratör vid forskargruppen: 046-2221985, 070-2351795.

Susanne Iwarsson, professor och föreståndare för CASE (Centre for Ageing and Supportive Environments) samt chef för forskargruppen ”Aktivt och hälsosamt åldrande” vid Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet: 046-222 19 40; susanne [dot] iwarsson [at] med [dot] lu [dot] se; Erik Skogh, kommunikatör vid CASE: 046-2221978, 0727-142200; erik [dot] skogh [at] med [dot] lu [dot] se

Jan Lexell, professor och chef för forskargruppen ”Rehabiliteringsmedicin” vid Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet: 046-222 1991; jan [dot] lexell [at] med [dot] lu [dot] se

Katrin Ståhl, kommunikatör Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Tel 046-222 01 31, 0725-279797; Katrin [dot] Stahl [at] med [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!