Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Åtta miljoner kronor till årets Söderbergforskare i medicin

Söderbergforskare 2018

I samband med en ceremoni på Gamla Biskopshuset delade Ragnar Söderbergs stiftelse ut ett anslag till årets Söderbergforskare. Summan om åtta miljoner kronor gick till Charlotta Böiers, forskare vid Avdelningen för molekylärmedicin och genterapi, och hennes forskning kring spädbarnsleukemi.

Ceremonin anordnades på Gamla Biskopshuset tisdagen den fjärde december och deltog gjorde bland annat Kjell Blückert, VD för Ragnar Söderbergs stiftelse, rektor Torbjörn von Schantz, prefekt Magnus Abrahamson vid institutionen för laboratoriemedicin och givetvis Charlotta Böiers själv.

- Vi är glada över att ha fått en Söderbergforskare i medicin igen. Särskilt inspirerande är det att det blev en kvinna i år, efter en rad av idel män de senaste gångerna. Pengarna kommer att göra nytta inom ett mycket angeläget område, säger Magnus Abrahamson.

Efter kontraktskrivande av Charlotta Böiers och rektor Torbjörn von Schantz, blev det mingel och lunch. Den tidigare pristagaren Alexander Pietras, som fick motsvarande bidrag år 2016 för sin cancerforskning, beskrev också status på sin forskning.

Utöver priset till Charlotta Böiers tilldelades två forskare vid KI var sitt pris.

Läs mer om Charlotta Böiers forskning
https://www.forskning.se/2018/05/23/darfor-tror-man-att-barnleukemi-kan-borja-redan-i-fosterstadiet/

Läs mer om Ragnar Söderbergs stiftelse
http://ragnarsoderbergsstiftelse.se/

På bilden: fr. v Kjell Blückert, VD för Ragnar Söderbergs stiftelse, Charlotta Böiers, rektor Torbjörn von Schantz

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.