Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Cancerfonden delar ut 77 miljoner kronor till Lunds universitet

Under tisdagen beslutade Cancerfondens forskningsnämnd vilka forskare som får anslag under nästa år. Det blir en rekordutdelning på 454 miljoner kronor som går till 502 forskningsprojekt, samt planeringsgrupper och forskarmånader för kliniskt verksamma. Avgörande resurser för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. 77,3 miljoner kronor, varav 31,65 miljoner kronor i nya beviljade anslag, går till forskning vid Lunds universitet.
Foto: Kennet Ruona
Foto: Kennet Ruona

En av de som tilldelats anslag är Mef Nilbert, professor vid Lunds Universitet. Hon forskar kring individualiserad diagnostik och behandling vid ärftlig cancer och vid cancer i muskler och stödjevävnad. Nilbert tilldelas 2 miljoner per år i tre år.

– Dessa projekt spänner över många viktiga forskningsområden, från grundforskning kring cancercellernas minsta beståndsdelar och deras samspel med mikromiljön i kroppen, till translationell och klinisk forskning där ny kunskap överförs till förbättrad diagnostik, prevention och behandling av cancer, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

En annan är docent Daniel Bexell.

– Min forskning handlar att hitta nya behandlingar mot neuroblastom, som varje år drabbar mellan 15 och 20 barn i Sverige och där de flesta är under fem år. Tack vare anslaget från Cancerfonden kan vi nu arbeta för att fler barn ska överleva, säger han i Cancerfondens pressmeddelande.

Daniel Bexell tilldelas 800 000 kronor per år under tre år för sin forskning mot neuroblastom. Neuroblastom har sitt ursprung i nervsystemet och tumörerna kan uppstå på flera ställen i kroppen, men är vanligast i binjurarna. Om cancern spridit sig är den mycket svårbehandlad och idag överlever bara 60 procent av barnen med aggressiv neuroblastom. En stor utmaning är att tumörerna blir motståndskraftiga mot cytostatika och det finns ett stort behov av nya behandlingsstrategier.

För att kunna ta fram detta behövs modeller som efterliknar sjukdomen och gör det möjligt att studera den, vilket tidigare saknats. Med hjälp av tumörceller från barn har Daniel Bexell nu lyckats ta fram sådana modeller som han ska använda för att förstå hur sjukdomen utvecklas och sprids, samt för att få fram nya behandlingar. Daniel Bexell har redan identifierat ett antal nya läkemedelskandidater och vill nu testa dem med hjälp av modellerna, och försöka förutsäga hur pass effektiva de kan vara hos barnen.

– Detta projekt skapar nya förutsättningar för att förbättra behandling av en ovanlig men mycket aggressiv form av barncancer, säger Klas Kärre.  Läs mer om den LU-forskning som nu premieras
Läs hela pressmeddelandet här
Forskningsnämndens anslagsbeslut 2017

Kategorier

Senaste nyheter

2019-08-14

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”
2019-08-13

Samband mellan glutenmängd och risk för celiaki bekräftas i stor studie

Samband mellan glutenmängd och risk för celiaki bekräftas i stor studie
2019-08-09

Omvårdnadsprofessor i regeringens nya forskningsberedning

Omvårdnadsprofessor i regeringens nya forskningsberedning
2019-07-30

Ökat hopp om biologisk mångfald med mindre fält och fler olika grödor

Ökat hopp om biologisk mångfald med mindre fält och fler olika grödor
2019-07-30

100 000 bebisar screenade för hög risk för typ 1-diabetes

100 000 bebisar screenade för hög risk för typ 1-diabetes

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen