ERC-anslag till att utforska udda kvanttillstånd

Martin Leijnse, forskare i fasta tillståndets fysik vid LTH och verksam inom NanoLund, får 1,5 miljoner euro i ett prestigefyllt ”ERC synergy grant”. Totalbeloppet på 10 miljoner euro, knappt 110 miljoner kronor, delar han med tre forskare från Köpenhamns universitet.
Martiin Leijnse. Bild Kennet Ruona.

De fyra forskarna har jobbat tillsammans tidigare. De har bland annat bidragit till att bevisa att ett sedan länge teoretiskt förutspått fysiskt tillstånd – Majorana-tillståndet – faktiskt existerar. Upptäckten ledde till en artikel i Science i december 2016, vilken har fått stor spridning i vetenskapssamfundet.

Majorana-tillstånd uppstår i så kallade topologiska supraledare. Fenomenet är inte naturligt förekommande, utan kräver att människan bäddar för det i form av halvledande nanotrådar som kopplas till supraledare och utsätts för magnetfält.

Nu får forskarteamet ett tillskott från EU på sammanlagt 10 miljoner euro för att ytterligare förstå detta kvantfysikaliska tillstånd.

Det tycks finnas fler speciella egenheter med detta tillstånd som vi nu hoppas kunna bevisa med en kombination av experimentellt och teoretiskt arbete.

Speciellt vill forskarna demonstrera något som kallas icke-Abelsk statistik. Detta innebär att det går att ändra tillståndet hos vissa kvantsystem enbart genom att byta plats på partiklar. Teori förutsäger att Majoranatillstånd kan ändras genom platsbyte av partiklar, men trots att dessa förutsägelser är mer än trettio år gamla har de aldrig lyckats bekräftas experimentellt.

Det är alltså detta vi har fått tio miljoner euro till att försöka göra. Det blir svårt, men väldigt häftigt om vi lyckas, säger Martin Leijnse.

Satsningen är ren grundforskning, men om forskarna lyckas kan det finnas framtida tillämpningar i form av supersnabba kvantdatorer.

Projektet löper under sex år. Pengarna kommer gå till postdocs, doktorander och utrustning.

Läs mer: http://erc.europa.eu/news/erc-2019-synergy-grants-results

Personlig hemsida: http://www.ftf.lth.se/research/faculty-by-name/martin-leijnse/