Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå Erik Renström om Forum Medicum...

Porträtt av man
Foto: Kennet Ruona

Du är dekan för Medicinska fakulteten som nu tillsammans med Akademiska Hus tagit första spadtaget till det medicinska och hälsovetenskapliga ­centrumet Forum Medicum, som varit på gång sedan 2013.

Äntligen byggstart – varför har det dröjt så länge?

– Det har varit en lång resa, en omfattande process där vi har behövt fundera på vad vi behöver och vad vi har råd med.

Men nu går det undan och ska vara inflyttningsklart 2023. Är det realistiskt?

– Akademiska Hus har redan börjat bygga och har lovat att tidsplanen ska hållas.

Vad är tanken med Forum ­Medicum?

– Forum Medium är lika mycket ett kulturprojekt som ett byggprojekt. Genom goda fysiska förutsättningar ska vi få ihop de biomedicinska, kliniska och hälso­vetenskapliga kulturerna inom såväl forskning som undervisning.

På vilket sätt kommer utbildningen att påverkas?

– Vi kommer att lämna lokalerna på Bara­vägen där de flesta nuvarande vårdprogrammen ges, och utbildningen av ­exempelvis läkare på BMC kommer att integreras i Forum Medium. Möjlig­heterna till samordning av undervisningen inom flera program kommer att öka.

På vilket sätt kommer forskningen att förstärkas?

– Det blir helt nya lokaler anpassade för experimentell forskning inom hälso­vetenskap. Det nya forskningslabbet Move­ment & Reality lab, kommer att byggas där. Vi förväntar oss också att forskare från olika forskningsfält möts i de nya lokalerna och då brukar nya tankegångar och nya projekt uppstå.

Forum Medicum blir 16 000 kvadratmeter stort och ska bestå av sex våningar i glas, betong och trä. Hur ser du på själva byggnaden?

– Det blir en byggnad med stora arkitektoniska kvaliteter och som kommer att förtjäna sin plats på Sölvegatan.

Hur många kommer att ha sin dagliga arbetsplats i Forum Medicum?

– Runt 2500 studenter kommer att gå sin utbildning i Forum Medicum och cirka 250 kontorsplatser skapas för personal.

Teckning av en modern glasbyggnad

Forum Medicum

Akademiska Hus investerar cirka 820 miljoner kronor i det nya ­Forum Medicum.

Ombyggnadsdelen omfattar tre huskroppar, en tilldockning till det befintliga BMC-komplexet samt en påbyggnad. Tillbyggnaden kommer att ha publika utrymmen i bottenplan och fem våningar för undervisning och kontor samt en mindre, indragen takvåning.

Forum Medicum har ritats av Henning Larsen Architects som 2015 utsågs till vinnare i ett ­parallellt skissuppdrag