Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mer spetskompetens till universitetet inom telekom välkomnas

I Lund finns unik kompetens inom mobila lösningar. Nu vill universitetet tillsammans med omgivande telekomföretag skapa ett kompetenscentrum som ytterligare förstärker LTH och Lund som ett av landets ledande områden inom mobil kommunikation.

Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, FIRS, har beslutat att anlita Mobile Heights med VD Mats Ekstran och förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin för att ta fram förslag för att utveckla och stärka telekomverksamheten i Skåne med anledning av varslen från Sony Mobile. FIRS har även inrättat en styrgrupp för detta arbete där rektor vid Lunds universitet ingår tillsammans med regionrådet Pia Kinhult och kommunalrådet i Lund Mats Helmfrid.

En idé är att ta vara på den kunskap som finns inom universitetet och tillsammans med näringslivet skapa ett forsknings- och innovationscentrum med inriktning på mobila lösningar. Tanken är också att försöka locka hit internationell toppkompetens inom området.

– Förhoppningen är att vi ska kunna inrätta en ny professur och samtidigt ta tillvara på den stora kompetens som finns inom LTH för att på så sätt stärka forskningsprofilen och samarbetet med Sony och andra telekomföretag, säger rektor Per Eriksson.

Lunds universitet och Lunds Tekniska Högskola har i många år haft framstående forskning inom mobil teknik. Mycket av det som finns på Ericsson, ST-Ericsson och Sony Mobile härstammar från LTH och har varit basen för den uppbyggnad som skett i Lundaregionen ända sedan Ericssons ”Hot line”-mobiler, via utvecklingen av Bluetooth-tekniken och fram till dagens framstående forskning inom både mjuk- och hårdvara. Sedan tidigare finns också ett väl fungerande samarbete mellan forskning och näringsliv i klusterorganisationen Mobile Heights.

Per Eriksson välkomnar Sven-Otto Littorins tankar om en satsning på förstärkt toppkompetens inom ICT (Information and communication technologies) till LTH och ett fördjupat samarbete med Sony Mobile.

– I den extrema konkurrenssituation som mobiltelefonbranschen genomgår behövs ytterligare förstärkta insatser för att behålla och utveckla verksamheten. Sony Mobile, med sin bas i Lund, är här tillsammans med LTH en nyckelaktör internationellt och särskilt viktig för utvecklingen i vår region, säger han.

Per Eriksson får medhåll av LTH:s rektor Anders Axelsson:

- Ett kompetenscentrum skapar synlighet och kan attrahera fler toppforskare till Lund och stärka vår position som ett av landets ledande ICT-kluster. Det förstärker nätverken mellan akademi och näringsliv. Ju mer näringslivet är engagerat i ett sådant centrum desto snabbare kan tillämpningar omsättas i innovationer.

Läs mer i Anders Axelssons blogg

Jonas Andersson

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-16
Chefekonom Annika Winsth och professor Dorothy Leidner Ekonomihögskolans nya hedersdoktorer
Chefekonom Annika Winsth och professor Dorothy Leidner Ekonomihögskolans nya hedersdoktorer
2018-02-16
Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter
Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter
2018-02-14
Sköldkörtelns funktion kan vara förbisedd vid bröstcancer
Sköldkörtelns funktion kan vara förbisedd vid bröstcancer
2018-02-09
Stor satsning på miljövänligare solenergi
Stor satsning på miljövänligare solenergi
2018-02-07
Mångmiljoninvestering i nytt strålrör på Max IV
Mångmiljoninvestering i nytt strålrör på Max IV

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen