Nina Stemme blir hedersdoktor

Den svenska sopranen Nina Stemme utses till hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. Den 27 maj promoveras hon i Lunds domkyrka tillsammans med övriga nyblivna doktorer.
Nina Stemme
Nina Stemme har utsetts till hedersdoktor vid Konstnärliga fakulteten. Fotograf: Neda Navaee

Nina Stemme är en av vår tids främsta sångerskor. Hennes internationella karriär har inneburit uppmärksammade framträdanden på de mest prestigefyllda internationella operascenerna, som exempelvis i London, Paris, New York (Metropolitan), Berlin, Milano (La Scala) och Wien (Wiener Staatsoper).

Hon är mycket allsidig och har sjungit de stora rollerna i Puccinis, Verdis och Richard Strauss’ operaverk, men framför allt har hon gjort sig känd som en av samtidens stora Wagnerinterpreter med Isolde och Brünnhilde som paradroller. Hon har också en rik och kritikerrosad diskografi bakom sig.

I våras lade hon huvudrollen i Richard Strauss opera Elektra till repertoaren och gjorde med den en sensationell succé vid Wiener Staatsoper. Det senaste året har hon också haft stor framgång med Turandot på La Scala, Milano, och vid sommarfestspelen i Dalhalla.

Nina Stemme invaldes i Musikaliska Akademien 2004. Ett par år senare utsågs hon till Hovsångerska och 2008 erhöll hon Litteris et Artibus. Hon utsågs även till österrikisk Kammersängerin 2012, vilket bara är ett av många exempel på den mängd internationella priser och utmärkelser hon tilldelats.

Nina Stemme fick hon Lunds studentsångförenings solistpris 2015. Dessutom hade hon en av huvudrollerna i Hans Gefors’ nyskrivna opera Notorious som hösten 2015 uruppförs på Göteborgsoperan. Hans Gefors var den första kompositionsprofessorn vid Musikhögskolan i Malmö och var en av de första vid Lunds universitet som disputerade i konstnärlig forskning.

Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet är mycket glad och stolt över att kunna utse Nina Stemme till hedersdoktor och på så sätt uppmärksamma hennes stora insats i det svenska och internationella musiklivet.