Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nina Stemme blir hedersdoktor

Den svenska sopranen Nina Stemme utses till hedersdoktor vid den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet. Den 27 maj promoveras hon i Lunds domkyrka tillsammans med övriga nyblivna doktorer.
Nina Stemme
Nina Stemme har utsetts till hedersdoktor vid Konstnärliga fakulteten. Fotograf: Neda Navaee

Nina Stemme är en av vår tids främsta sångerskor. Hennes internationella karriär har inneburit uppmärksammade framträdanden på de mest prestigefyllda internationella operascenerna, som exempelvis i London, Paris, New York (Metropolitan), Berlin, Milano (La Scala) och Wien (Wiener Staatsoper).

Hon är mycket allsidig och har sjungit de stora rollerna i Puccinis, Verdis och Richard Strauss’ operaverk, men framför allt har hon gjort sig känd som en av samtidens stora Wagnerinterpreter med Isolde och Brünnhilde som paradroller. Hon har också en rik och kritikerrosad diskografi bakom sig.

I våras lade hon huvudrollen i Richard Strauss opera Elektra till repertoaren och gjorde med den en sensationell succé vid Wiener Staatsoper. Det senaste året har hon också haft stor framgång med Turandot på La Scala, Milano, och vid sommarfestspelen i Dalhalla.

Nina Stemme invaldes i Musikaliska Akademien 2004. Ett par år senare utsågs hon till Hovsångerska och 2008 erhöll hon Litteris et Artibus. Hon utsågs även till österrikisk Kammersängerin 2012, vilket bara är ett av många exempel på den mängd internationella priser och utmärkelser hon tilldelats.

Nina Stemme fick hon Lunds studentsångförenings solistpris 2015. Dessutom hade hon en av huvudrollerna i Hans Gefors’ nyskrivna opera Notorious som hösten 2015 uruppförs på Göteborgsoperan. Hans Gefors var den första kompositionsprofessorn vid Musikhögskolan i Malmö och var en av de första vid Lunds universitet som disputerade i konstnärlig forskning.

Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet är mycket glad och stolt över att kunna utse Nina Stemme till hedersdoktor och på så sätt uppmärksamma hennes stora insats i det svenska och internationella musiklivet.

 

 

 

 

 

Senaste nyheter

2020-07-06

Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass

Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass
2020-07-03

Inavlad lärka förklarar sångfåglarnas immunförsvar

Inavlad lärka förklarar sångfåglarnas immunförsvar
2020-07-02

Nytt samarbete med hållbar framtid i fokus

Nytt samarbete med hållbar framtid i fokus
2020-06-30

Inkomstgapet ökar – stora skillnader i levnadsstandard mellan land och stad

Inkomstgapet ökar – stora skillnader i levnadsstandard mellan land och stad
2020-06-25

Ny forskning banar vägen för att utveckla behandlingar som kan bromsa Alzheimers sjukdom

Ny forskning banar vägen för att utveckla behandlingar som kan bromsa Alzheimers sjukdom

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen