Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Rekordstor donation – 350 miljoner till industridesign

Sedan starten för tjugo år har Industridesignskolan vid Lunds universitet löpande delfinansierats av Ikea Foundation. Nu har stiftelsen beslutat att skänka ett engångsbelopp på 33 miljoner euro, runt 350 miljoner kronor, för utveckling av ämnet industridesign och till minne av Ingvar Kamprad.
Industridesignskolan får 350 miljoner kronor från Ikea Foundation. Här en retrospektivutställning med axplock av nästan två decennier studentarbeten på Stockholm Design Week 2018. Fotograf Emilia Claesson.
Industridesignskolan får 350 miljoner kronor från Ikea Foundation. Här en retrospektivutställning med axplock av nästan två decennier studentarbeten på Stockholm Design Week 2018. Foto: Emilia Claesson/Lunds universitet

Donationen är en av de i särklass största sedan Lunds universitet grundades 1666 och kommer att trygga industridesignskolans finansiering inför framtiden. Den ger också möjligheter att utveckla designämnet och gå bortom det traditionella industridesignbegreppet.

Utbildningen i Lund är tvärvetenskapligt inriktad och har ett bra ”track record” av att utbilda designer med ett innovativt mindset. Vi är övertygade om att den också fortsättningsvis kommer att fostra nya generationer av samarbetsinriktade, hållbarhetsinriktade och kreativa designers som kan hjälpa mänskligheten att tackla dagliga och framtida utmaningar, säger Per Heggenes, VD för Ikea Foundation.

Pengarna är öronmärkta till Industridesignskolan och kommer att placeras i en stiftelse, The Ingvar Kamprad Design Foundation (IKDF), som ska förvaltas av Lunds universitet. Denna ska stödja utbildning, forskning, undervisning och administration i syfte att säkra skolans ställning som en internationellt gångbar topputbildning. Stiftelsen blir fristående från både Ikea och Ikea Foundation och kommer att ledas av en styrelse.

Industridesignskolan finansieras till hälften av Lunds universitet, till hälften av Ikea Foundation.

Enligt Claus-Christian Eckhardt, professor i industridesign och chef för Industridesignskolan, har relevansen av design ökat under de senaste årtiondena och framtidens designer kommer ha en betydande roll i etiskt systemiska förändringar.

Donationen är ett erkännande av skolans filosofi och säkrar dess utvecklingsmöjligheter långsiktigt, säger han.

Ikea Foundation: https://www.ikeafoundation.org/

Industridesign-skolan: http://www.industrialdesign.lth.se/

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-08-14

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”

Forskare sågar EU:s nya jordbrukspolitik – ”inte hållbar för framtiden”
2019-08-13

Samband mellan glutenmängd och risk för celiaki bekräftas i stor studie

Samband mellan glutenmängd och risk för celiaki bekräftas i stor studie
2019-08-09

Omvårdnadsprofessor i regeringens nya forskningsberedning

Omvårdnadsprofessor i regeringens nya forskningsberedning
2019-07-30

Ökat hopp om biologisk mångfald med mindre fält och fler olika grödor

Ökat hopp om biologisk mångfald med mindre fält och fler olika grödor
2019-07-30

100 000 bebisar screenade för hög risk för typ 1-diabetes

100 000 bebisar screenade för hög risk för typ 1-diabetes

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen