Rekordstor donation – 350 miljoner till industridesign

Sedan starten för tjugo år har Industridesignskolan vid Lunds universitet löpande delfinansierats av Ikea Foundation. Nu har stiftelsen beslutat att skänka ett engångsbelopp på 33 miljoner euro, runt 350 miljoner kronor, för utveckling av ämnet industridesign och till minne av Ingvar Kamprad.
Industridesignskolan får 350 miljoner kronor från Ikea Foundation. Här en retrospektivutställning med axplock av nästan två decennier studentarbeten på Stockholm Design Week 2018. Fotograf Emilia Claesson.
Industridesignskolan får 350 miljoner kronor från Ikea Foundation. Här en retrospektivutställning med axplock av nästan två decennier studentarbeten på Stockholm Design Week 2018. Foto: Emilia Claesson/Lunds universitet

Donationen är en av de i särklass största sedan Lunds universitet grundades 1666 och kommer att trygga industridesignskolans finansiering inför framtiden. Den ger också möjligheter att utveckla designämnet och gå bortom det traditionella industridesignbegreppet.

Utbildningen i Lund är tvärvetenskapligt inriktad och har ett bra ”track record” av att utbilda designer med ett innovativt mindset. Vi är övertygade om att den också fortsättningsvis kommer att fostra nya generationer av samarbetsinriktade, hållbarhetsinriktade och kreativa designers som kan hjälpa mänskligheten att tackla dagliga och framtida utmaningar, säger Per Heggenes, VD för Ikea Foundation.

Pengarna är öronmärkta till Industridesignskolan och kommer att placeras i en stiftelse, The Ingvar Kamprad Design Foundation (IKDF), som ska förvaltas av Lunds universitet. Denna ska stödja utbildning, forskning, undervisning och administration i syfte att säkra skolans ställning som en internationellt gångbar topputbildning. Stiftelsen blir fristående från både Ikea och Ikea Foundation och kommer att ledas av en styrelse.

Industridesignskolan finansieras till hälften av Lunds universitet, till hälften av Ikea Foundation.

Enligt Claus-Christian Eckhardt, professor i industridesign och chef för Industridesignskolan, har relevansen av design ökat under de senaste årtiondena och framtidens designer kommer ha en betydande roll i etiskt systemiska förändringar.

Donationen är ett erkännande av skolans filosofi och säkrar dess utvecklingsmöjligheter långsiktigt, säger han.

Ikea Foundation: https://www.ikeafoundation.org/

Industridesign-skolan: http://www.industrialdesign.lth.se/