Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 4 mars

Nya styrelseledamöter, MAX IV-besök, Foodbestmöte, TrackIT, enkät om masterstudenter, ledningsgruppen i Rom, LERU och konferens om bostadsbristen är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Nya styrelseledamöter. Nu har nomineringsgruppen föreslagit vilka externa ledamöter som ska ingå i styrelsen under nästa mandatperiod (1 maj 2013-30 april 2016). Margot Wallström föreslås bli ordförande ytterligare en mandatperiod. Av de åtta externa ledamöterna är fyra nya: Cecilia Christersson, prorektor Malmö Högskola, Ulf Ewaldsson, Senior Vice President, CTO Ericsson, Sofia Halth, ordförande i Svenska Amnesty och förre radiochefen Mats Svegfors. Ytterligare en mandatperiod sitter Börje Ljunggren, ambassadör och Lars Ljungälv, VD Sparbanken Öresund. Varmt tack till nomineringsgruppen bestående av landshövding Margareta Pålsson, Göran Bexell samt Nicolai Slotte, vice ordförande i LUS, för att ni har hittat bredd och kompetens till styrelsen.  Det formella beslutet fattas av regeringen.

Läs mer om förslag på externa ledamöter till Universitetsstyrelsen

Årsredovisningen för 2012 är nu klar och det är viktigt att så många som möjligt som kan och vill tar del av den eftersom den ger en mycket god bild av den stora och breda verksamhet som Lunds universitet bedriver. Den finns tillgänglig via hemsidan och kommer också att finnas i tryckt form.

Läs den här

Ny förvaltningschef i Kristianstad. Tomas Achen, kanslichef på Juridicum, blir ny förvaltningschef på Högskolan Kristianstad. Sedan tidigare har ju SOL:s före detta prefekt Sanimir Resic utsetts till rektor där. Med Tomas Achen stärker vi ytterligare våra förbindelser inom Lärosäten Syd.

Max IV-besök. Statssekreterare Peter Honeth med flera från Utbildningsdepartementet besökte MAX IV-bygget i fredags och konstaterade att det utvecklar sig väl och vi diskuterade framtida verksamhet och organisationsformer. Bildandet av en så kallad ERIC, European Research Infrastructure Consortium, är en av flera möjligheter.

Foodbestmöte på SLU, Ultuna.  I fredags deltog Eva i ett seminarium inom Foodbest, som är det europeiska konsortium som försöker vinna en så kallad KIC i food sciences. Seminariet gällde utbildning inom KIC:en och anordnare var den dansk-svenska noden inom Foodbest.
Skånes Livsmedelsakademi, genom Jan Brattström, deltog också och kom med värdefulla kommentarer kring hur livsmedelsindustrin upplever behovet av utbildning. Det är många företag som visat sitt intresse för att delta i det europeiska projektet, och just utbildningssidan är något som behöver förstärkning inom livsmedelsindustrin. För att nå ut med budskapet om vikten av god livsmedelshållning diskuterades möjligheten att använda sig av open education resources och så kallade MOOC:s  (Massive Open Online Course). Under våren kommer ytterligare möten att hållas. Troligen kommer tre nya KIC:ar att ledigkungöras till hösten, däribland en i food sciences.

Läs mer om Foodbest

Forskarutbildning TrackIT. Universitetet planerar projektet ”Forskarutbildning TrackIT - En kartläggning av hur Lunds universitet följer och följer upp sina doktorander”.  I det ska man samla in goda erfarenheter från fakulteterna som kan användas för att stödja och förbättra forskarutbildningen vid LU.
Fakulteternas, USV:s och den centrala administrationens rutiner att samla in data ska kartläggas kring hur doktorandernas utveckling ser ut och kan följas upp, t.ex. vilka de är, hur utbildningen går och vad doktoranderna gör efter examen. Projektet är en fortsättning av det tidigare ”Lunda TrackIT-projektet” där man utvecklat metoder för att bedöma genomströmning och utveckling för studenter på grund- och avancerad nivå.
För att samla in denna information kommer ett antal intervjuer att genomföras under mars-april.

Enkät om masterstudenter. Swedish Master II är en gemensam enkätstudie i samarbete mellan Lund och Uppsalas universitet som riktar sig till alumner med examen på avancerad nivå. Göteborg, Uppsala och Lunds universitet fortsättar sitt samarbete kring kvalitetssäkring och utveckling av utbildningarna på avancerad nivå som påbörjades inom GUL-samarbetet: Swedish Master projektet 2009 – 2010.
År 2007 introducerades den avancerade utbildningsnivån inom den högre utbildningen i Sverige. Swedish Master II-projektet ska med en gemensam alumnbarometer undersöka de första kullarna av svenska och internationella studenter som avlagt examen på avancerad nivå. Enkäterna kommer att skickas ut under våren 2013 och innehåller bland annat frågeområden om första arbetet efter studierna, nuvarande arbetssituation, behållningen av studierna och utbildningens styrkor och svagheter. Projektansvariga är mattias [dot] renehed [at] rektor [dot] lu [dot] se (Mattias Renehed) och hanne [dot] smidt [at] telia [dot] com (Hanne Smidt).

Ledningsgruppen i Rom. På torsdag åker Per och Eva tillsammans med den övriga ledningsgruppen till Rom för ett internat. Förutom egna möten på Svenska institutet i Rom kommer också Università Roma Tre, en av våra samarbetspartners att besökas. Detta universitet är i framkanten när det gäller internationalisering i Italien, kanske just för att det är ett mycket ungt universitet. Svenska institutet i Rom används flitigt av många forskare och studerande från Lund.

Läs mer som Svenska Institutet i Rom

LERU. 13-14 mars åker Eva och Åsa Lindberg-Sand, chef för CED, till Leuven för att delta i pro/vicerektorernas möte om lärande och undervisning. En av huvudfrågorna är att diskutera nätbaserat lärande och arbetet med ett position paper kring MOOC:s (Massive Open Online Course). Kvalitetsaspekten när det gäller öppna kurser på nätet ligger i fokus.

Bostadskonferens. På tisdag deltar Per i en bostadskonferens tillsammans med LUS i Stockholm. Det är ett arrangemang som LUS genomför tillsammans med Uppsala studentkår, Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) och Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS) och som vill lyfta och diskutera hur bostadsbristen påverkar studenter i Sverige.

Läs mer om konferensen här
 

Debatt i Lund. På torsdag är det dags för årets första Debatt i Lund. Temat är ”Plugg eller lust - hur får vi fart på lärandet?” De flesta lär sig prata, gå och cykla av egen kraft. Men i skolbänken tappar många lusten att lära. Allt fler lämnar skolan utan att kunna läsa, skriva och räkna och frågan är hur vi vänder trenden? Kan mer läxor, betyg och höjda krav få fart på lärandet? Eller är det mer lek och dataspel som behövs?

Läs mer här

Eva i Högskolan i Kristianstads styrelse. Nomineringsgruppen för Högskolan Kristianstad har redovisat till regeringen vilka personer som de föreslår ska blir externa ledamöter för högskolans styrelse. En av dessa är Eva Wiberg, som alltså föreslås fortsätta i styrelsen där hon redan sedan tidigare sitter med.

ESS. Nu är arkitekttävlingen om hur ESS kan komma att se ut färdig.  Vann gjorde Henning Larsen Architects, som nu kommer att få i uppdrag att tillsammans med ESS arbeta med att arkitektoniskt utforma anläggningen och det omgivande landskapet.

Läs mer här

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.