Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så shoppar du så lite som möjligt under ett år

porträtt kvinna
Carys Egan-Wyer vid Ekonomihögskolan beslutade sig för att begränsa sin konsumtion under ett år. Foto: Kennet Ruona

Carys Egan-Wyer är konsumtionsdoktoranden som lovade att inte köpa några nya saker under hela 2018. Nu delar hon med sig av sina bästa tips till dig som vill förändra dina shoppingvanor och bidra till en lite bättre värld på kuppen.

1. Gör ditt löfte specifikt

Bestäm dig för vad du får och inte får köpa. Fokusera på det som är viktigt för dig. Kläder, skor, elektronik? Jag satte inga gränser för matinköp, men däremot inventerade jag alla halvfulla flaskor i badrumsskåpet och bestämde mig för att använda dem innan jag köper nya. Jag får även köpa kläder och möbler så länge som de är second hand.

2. Gör ditt löfte tidsbundet

Handlar det om en månad? Ett år? Om ditt löfte saknar slutdatum är du redan på väg att misslyckas. Men om du har ett slut i sikte, då kan du skjuta upp ditt inköp. Jag har en ­lista över saker som jag ska köpa nästa år, men om jag ska vara ärlig så har jag redan tappat intresset för de flesta av de där måste-ha-grejerna.

3. Dela med dig

Berätta för folk. Det gör att du måste ta ansvar för ditt beslut. Dessutom kan stödet från andra människor ­hjälpa dig igenom stunder när du känner dig sugen på shopping. Jag har hittat ett fantastiskt community av likasinnade människor på ­Instagram och fått goda idéer från dem.

4. Hitta alternativen

Second hand är inte bara ett substitut för att köpa nytt, utan också ett meningsfullt sätt att handla. Du kan hitta unika klädesplagg och möbler. Kanske kan du sy, måla om eller bygga om saker för att ge dem nytt liv? En del second hand-butiker skänker bort sin vinst till välgörenhet. Shopping som gör gott!

5. Inse att det är okej att misslyckas

Det är svårt att inte köpa något alls. Ge inte upp om du misslyckas. Tänk i stället på varför du gjorde som du ­gjorde och om du kan hantera det annorlunda nästa gång. Jag ­köpte exempelvis nya skor till min son när jag inte hittade några på ­second hand. Det här året har varit en resa där jag har lärt mig mycket om mig själv och mina konsumtionsvanor. För mig är det viktigare än att göra allt exakt rätt.