Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Senaste decenniet i LUM

De senaste tio åren har varit händelserika vid universitetet. LUM har rapporterat om allt från tunga utvärderingar och forskningsanläggningar till enklare nybyggen och lättsamma jubileer. Hållbarhet har varit ett återkommande tema. Utbildning på nätet och ifrågasatt forskning om telepati är annat vi skrivit om. Följ med på några nedslag under det senaste decenniet!
Bilder på omslag av tidningen LUM.

Hållbarhet

Hållbarhet har varit ett återkommande tema under hela decenniet i LUM. Allt från hållbara städer till hållbar semester och hållbar konsumtion till tema hållbart allting. Och förra året utvärderades våra utbildningars hållbarhet – vilket gick sådär för LU.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

Ledning och styrning

Rektorer har kommit och gått och kravspecifikationerna har blivit allt längre. En styrelseordförande lät vänta länge på sig - Margot Wallström, som rätt snart kallades tillbaka till politiken och utrikesministerposten.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

Lite oväntat om forskningen

Ett antal Lundaforskare samlade ihop sina bästa recept och gav ut kokboken ”Smart om mat”. Glass på grönt te med blåbärssås har en god inverkan på hjärnfunktionerna, fick vi bland annat lära oss.

Reportaget om psykologiprofessorn Etzel Cardenas telepatiforskning inom ramen för parapsykologi framkallade en mediestorm. Att det skulle finnas vetenskapliga belägg för att tankeöverföring var möjligt upprörde bland annat åtta professorer vid LU som skrev en insändare och ifrågasatte LUM som överhuvudtaget skrev om den typen av forskning.

Det fanns de som även ifrågasatte öppnandet av den gamle biskopen och vetenskapsmannen Peder Winstrups grav. Med 335 styva år på nacken blev han en världskändis bland mumier och föremål för ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt i samarbete med Lunds universitet och Domkyrkan.

Ett nytt kreativt sätt att skaffa medel till forskning av bröstcancer blev att göra en flickkalender utan bröst. Ett samarbete mellan professor Stina Oredsson och underklädesbutiken Kvinnligt under – som resulterade i drygt 230.000 kronor.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

Utvärderingar

2008 var året för den stora kvalitetsutvärderingen av forskningen, RQ08 (Research Quality Assurance 08). Kronjuvelen bland LUs forskning visade sig vara Fysiska institutionen som kom bäst ut! Det blev dessutom storslam i Linnéstöd – 400 miljoner till lundaforskarna som knep sex av 20 forskningsmiljöer. Och inte nog med det – LU fick även mest till de strategiska forskningsmiljöerna, de så kallade SFO:erna.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

Infrastrukturen

Mycket har handlat om de stora forskningsanläggningarna, den nationella MAX IV, och den europeiska ESS. Två gigantiska mikroskop för i första hand materialvetenskap. Beskedet om att ESS förläggs till Lund kom våren 2009 och nu härom veckan invigde kungen tillsammans med den italienske presidenten jonkällan, byggd i Italien, som symboliserar den första driftsättningen av en större teknisk komponent på ESS.

2010 startade bygget av MAX IV på Brunnshög som kunde invigas strax före midsommarafton 2016.

Humanisterna och teologerna fick nya fina lokaler då LUX invigdes 2014. Cirka 3000 studenter och 400 anställda tog plats i den delvis påbyggda Zoofysiologen och mixen av gammalt och nytt blev ett uppskattat arkitektoniskt grepp.

De antika gipsskulpturerna fick flytta från det forna Antikmuseet till Historiska muséet för att ge plats åt tvärvetenskapliga tänkare. Pufendorfinstitutet invigdes på våren 2009.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

Utbildningen…

I början på 2013 blir det intressant med gratiskurser på nätet, och LU lanserar de första tre MOOC:sen i början på 2015. MOOCs står för Massive Open Online Courses och först ut var Juridicum tätt följd av Internationella Miljöinstitutet och därefter Medicinska fakulteten.

Dick Harrissons debattartikel i Svenska Dagbladet om studenternas dåliga förkunskaper fick följden att LUM försökte ta reda på om det verkligen var bättre förr. Det beror på hur man ser det och vilka förmågor som värderas…

Bilder på omslag av tidningen LUM.

… och doktoranderna

2011 kommer beslutet om doktorandlöner istället för utbildningsbidrag och doktoranderna är överlag nöjdare men skuggdoktorander är ett problem. Postdocarna måste söka sig utanför akademin skriver vi 2015 och en utredning om hur luddiga karriärvägar ska bli tydligare presenterades i år då även doktorandombudsmannen flaggade för mer stöd för att avhandlingarna ska bli klara i tid.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

Jämställdhet

Det kvinnliga ledarskapsprogrammet AKKA avslutades i början av perioden och sammanlagt 61 kvinnor sade sig vara redo att ta över de tyngre ledarskapsuppdragen. Så blev det också om man tittar ett par år framåt då det visade sig att kvinnorna dominerade i dekanrådet . Girlpower pratade man även om vid senaste promotionen då de kvinnliga doktorerna var fler än de manliga.

Bilder på omslag av tidningen LUM.

350-årsjubileet

Detta senaste decennium avslutades med det stora 350-årsjubiléet som tjuvstartade fem år före själva jubileet som sedan varade i tretton månader och avslutades med pompa och ståt i januari i år.

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-01-23

Så uppfattar fåglarna världen

Så uppfattar fåglarna världen
2019-01-22

Tågpunktlighet: Sverige kan lära sig av Japan

Tågpunktlighet: Sverige kan lära sig av Japan
2019-01-22

Politik: Hårda ord ingen slump

Politik: Hårda ord ingen slump

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen