Skräp-RNA kan påverka sjukdomar i hjärnan

Länge har man trott att mikro-RNA eller skräp-RNA som det ofta kallas, inte har haft något viktig funktion. Men Johan Jakobsson forskare inom molekylär neurogenetik tror att det är viktigt. Det kan påverka olika hjärnsjukdomar som Parkinson eller psykiatriska sjukdomar.

2013 presenterades Johan Jakobsson som en av Framtidens forskningsledare av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Se SSF' aktuella video om Johan Jakobssons forskning:

"Det långsiktiga målet med min forskning är att förstå hur minnen skapas och lagras och använda denna kunskap till att utveckla nya typer av läkemedel. Min forskargrupp har under de senaste åren fokuserat vårt arbete på en nyupptäckt grupp av små molekyler som kallas microRNA. Dessa microRNA kommer från en typ av gener som inte producerar protein utan i stället kontrollerar cellens funktion med små RNA molekyler. Jag vill nu i detta projekt fokusera på hur dessa molekyler styr minne och inlärning, två processer som är mycket viktiga att förstå för att kunna öka vår kunskap om Alzheimers sjukdom. Genom att utföra experiment i djurmodeller hoppas mitt forskarlag kunna förklara hur dessa microRNA- molekyler fungerar samt hur de styr kognitiva processer.

Om Framtidens Forskningsledare
Framtidens forskningsledare, FFL, syftar till att identifiera och stödja yngre, lovande forskare med ledarskapspotential och ger dem finansiering till att bygga upp egna forskargrupper med internationell slagkraft. I programmet ingår också en särskild ledarskapsutbildning. Bidragen ger framgångsrika, unga forskare goda förutsättningar att bygga upp en självständig forskarverksamhet vid ett svenskt lärosäte. Forskaren ska utöver att vara excellent inom sitt område ha goda ledaregenskaper och bedömas ha goda förutsättningar att på sikt leda en större forskargrupp. Programmet är öppet för unga forskare, även utländska, verksamma vid svenskt lärosäte.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

2018-02-21
Oväntad plats för klibbande kardborreband
2018-02-20