Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stor privat donation till medicinsk forskning

Lunds universitets forskning inom kardiologi och neurologi får ett stort bidrag i form av en privat donation. Det är syskonen Eva och Göran Bundy som valt att starta en stiftelse för att stödja forskning inom två för dem viktiga sjukdomsområden.

Bundy
Margaretha Grind Bundy, ordförande i stiftelsen, och Göran Bundy i samtal med Gunilla Westergren-Thorsson, dekanus Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

10 miljoner är redan donerade till Syskonen Eva och Göran Bundys stiftelse till stöd för medicinsk forskning vid Lunds universitet och ytterligare cirka 60 miljoner i form av att framför allt värdepapper har testamenteras till stiftelsen vilket gör det till en av de absolut största privata donationerna till universitetet i modern tid.

Göran Bundy är utbildad jurist vid Lunds universitet och har under sitt yrkesverksamma liv verkat som diplomat i många av världens oroshörn. På ålderns höst har han slagit sig ner i barndomens Skåne.
– Både jag och min syster är barnlösa och vi bestämde oss tidigt att vi vill att våra pengar ska bidra till att förbättra för kommande släkten. Vi har i familjen drabbats av både karidologiska och neurologiska sjukdomar och därför ligger dessa områden oss speciellt nära hjärtat, berättar Göran Bundy.
– Lunds universitet betyder mycket för mig och som före detta student är jag glad att kunna bidra till universitetet och Skåne på detta sätt, fortsätter Göran Bundy.

Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, är mycket glad och tacksam för donationen:
– Gåvor från privatpersoner betyder oerhört mycket för vår forskning. Forskningen idag kräver stora resurser för att få resultat och vi behöver bidrag från många olika håll för att kunna bedriva forskning i världsklass.
– I till exempel USA finns sedan lång tid en tradition där alumner, före detta studenter, donerar pengar till sitt alma mater, d.v.s. sitt gamla lärosäte. Vi arbetar för att detta ska ske och få växa alltmer även här vid Lunds universitet och här är syskonen Bundy en förebild. Det är en unik möjlighet för privatpersoner att direkt stödja forskning inom angelägna områden

Syskonen Eva och Göran Bundys stiftelse till stöd för medicinsk forskning vid Lunds universitet har redan utlyst en första omgång av forskingbidrag till unga forskare, så kallade, postdocs, inom neurologi och kardiologi vid Lunds universitet.


Vill även du skänka pengar till forskning vid Lunds universitet? Alla bidrag, stora som små, är välbehövda och välkomna! Med din hjälp kan vi tillsammans skapa fler forskningsgenombrott för en bättre värld.

Så här gör du:
Ge till Lunds universitet

 

Johanna Sandahl

 

Senaste nyheter

2019-02-21

Operera inte äggstockarna i onödan

Operera inte äggstockarna i onödan
2019-02-20

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”
2019-02-19

Ny forskning på extremväder

Ny forskning på extremväder
2019-02-18

Hejaklacksprofil med IT-intresse

Hejaklacksprofil med IT-intresse
2019-02-18

Så överlever du avhandlingsarbetet

Så överlever du avhandlingsarbetet

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen