Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två tredjedelar av världens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi

Enligt en ny omfattande forskningsrapport som publiceras i The Lancet avslöjas att fem miljarder människor i världen idag inte har råd med eller saknar tillgång till säker kirurgi och anestesi när de behöver det.

Varje år dör miljontals människor av vanliga, enkelt behandlingsbara sjukdomstillstånd, som exempelvis blindtarmsinflammation, frakturer eller komplikationer i samband med förlossning.  Av de 313 miljoner kirurgiska ingrepp som genomförs i världen varje år görs endast 6 procent i de fattigaste länderna, där över en tredjedel av världens befolkning bor.

– Allt för många människor dör av vanliga, behandlingsbara kirurgiska förhållanden. Problemet är särskilt akut i låg- och medelinkomstländer i östra, västra och centrala Afrika söder om Sahara, och Syd- och Sydostasien, säger Lars Hagander, forskare vid Lunds universitet, specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus, och en av rapportens huvudförfattare.

Rapporten som nu publiceras i The Lancet är skriven av en kommission på 25 ledande experter inom områdena kirurgi och anestesi, och med bidrag från mer än 110 länder. I rapporten undersöks förhållandena för kirurgi som en integrerad del i vården, med fokus på låg- och medelinkomstländer, där behovet är störst.
 
Men trots denna enorma börda av död och sjukdom - som till stor del bärs av världens fattigaste människor – har kirurgi hittills förbisetts som en kritisk faktor för hälsa, välfärd och ekonomisk utveckling bland världens befolkning.
 
I rapporten redovisar kommissionen också bland annat:

  • att det finns en global brist på minst 143 miljoner kirurgiska ingrepp varje år.
  • att för en fjärdedel av människor världen över innebär ett kirurgiskt ingrepp en ekonomisk katastrof – kostnaderna för kirurgisk behandling driver dem in i fattigdom.
  • att i de länder där tillgången till basal kirurgi är som svagast kan kirurgisk och anestesiologisk behandling skalas upp till acceptabla nivåer fram till 2030 med en investering på 420 miljarder US dollar. En kostnad som mer än väl vägs upp av de förödande ekonomiska konsekvenserna för de länder, samhällen och familjer som är drabbade av den globala tillgången till kirurgi. 

–  Såväl Världsbanken som WHO har visat stort intresse av att integrera kommissionens slutsatser i deras vidare arbete. I maj väntas WHOs medlemsländer anta en resolution för kirurgi och global hälsa, säger Lars Hagander. 
 
Rapporten ska presenteras vid ett heldagsmöte i London på måndag den 27 april.
Plats: Royal Society of Medicine in London, UK.
Mötet livestreamas här

 

Kontakt

Lars Hagander, forskare vid Lunds universitet och specialistläkare i pediatrik vid Skånes universitetssjukhus, 0706-800928, Lars.Hagander@med.lu.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.