Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Uppdragsutbildning i Nyanländas lärande möter upp omfattande behov

Flyktingströmmen från Syrien har inte undgått någon. På uppdrag av Skolverket kompetensutvecklar nu Lunds universitet lärare och skolledare från Sveriges alla hörn i nyanlända elevers lärandevillkor. Målsättningen är ett förbättrat mottagande och goda förutsättningar för den sociala utvecklingen.
Johanna Karlsson, universitetsadjunkt
Johanna Karlsson, universitetsadjunkt

Uppdragsutbildningen Nyanländas lärande, som startade upp för femte gången den 1 september i höst, syftar till att kompetensutveckla lärare och skolledare i mottagande och lärandevillkor för nyanlända elever.

Johanna Karlsson, som är universitetsadjunkt i svenska, svenska som andraspråk och svenska som främmandespråk på Språk-och litteraturcentrum vid Lunds universitet har varit involverad sedan kursens planeringsstadium. Hennes gedigna intresse för svenska för personer som inte har språket som modersmål gjorde valet enkelt när hon blev tillfrågad av LUCE, Lund University Commissioned Education, om att vara lärare.

– Området Nyanländas lärande har alltid intresserat mig, men det har inte existerat några kurser inom ämnet. För mig är det givande att ge en utbildning som vänder sig mot en annan typ av verklighet. Det har gett mig chansen att komma ut i skolor och finna nya lösningar för deras situation. Det är något helt annat än vad jag brukar göra som universitetsadjunkt.

I undervisningen strävar Johanna Karlsson efter att främja kollegialt lärande. Varje deltagare i skolteamen har ett uppdrag att tillsammans i teamet arbeta för att förändra synsättet och arbetssättet med nyanlända på skolorna. Genomförande och innehåll anpassas till deltagarnas förutsättningar och behov.

Ur det större perspektivet ser Johanna Karlsson uppdragsutbildningsfunktionen vid Lunds universitet som någonting som gagnar samhället.

– LUCE fungerar lite som en bro genom att skräddarsydda kurser och program erbjuds till verksamheter utefter de behov som uppdagas. Nyanländas lärande är ett lysande exempel på detta.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

kontaktinformation

Lund University Commissioned Education (LUCE)
info [at] education [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 07 07

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen