Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vetenskapsvecka dedikeras till att besvara frågan ”Blir världen bättre?”

Det verkar nästan inte finnas något slut på de stora globala utmaningar som vi måste hantera. Samtidigt finns det ljuspunkter i mörkret. Lunds universitet firar sitt jubileum genom en vetenskapsvecka med temat ”Blir världen bättre?” där hot och möjligheter diskuteras ur många olika synvinklar.
Getty Images

Veckan är den första av fem som arrangeras under året. Den första vetenskapsveckan pågår mellan den 6 till den 12 mars 2017 i Lund och innehåller nästan 20 öppna seminarier, aktiviteter och debatter.

Det verkar nästan inte finnas något slut på stora globala utmaningar som vi måste hantera, som ett varmare klimat, ökande klyftor mellan rika och fattiga, giftiga utsläpp och nya typer av sjukdomar, brist på rent vatten, kränkningar av mänskliga rättigheter, ojämlikhet mellan män och kvinnor och mycket mer.

Å andra sidan ser vi glimtar i mörkret. Global tillväxt där flera länder rör sig från fattiga till medelinkomstländer, minskad spädbarnsdödlighet och längre livslängd och en stark teknologisk utveckling som kan erbjuda lösningar på globala problem. Men är det tillräckligt? Och vilken typ av värld är det vi lämnar efter oss till kommande generationer?

Temaveckan ”Blir världen bättre?” är en del av universitetets jubileumsfirande där vi bjuder in framstående forskare från både Lund och andra delar av världen som ger sin syn på vart världen är på väg. Representanter från organisationer och myndigheter kommer också att vara på plats. Perspektiven blir skiftande, såväl ekonomiska och samhällsvetenskapliga som kulturella och filosofiska.

 

 

Veckan inleds med en öppen invigning redan den 5 mars och åtföljs av två flaggskeppssymposier samt ett förlängt Debatt i Lund. Symposierna den 7 mars tar på förmiddagen upp var kvinnorna är i fredsförhandlingarna med bland annat utrikesminister Margot Wallström som en av talarna. På eftermiddagen diskuteras risker och katastrofer både nu och i framtiden och hur vi ska hantera dessa med bland annat Margareta Wahlström, FN:s f.d. generalsekreterares särskilda sändebud för riskreducering och katastrofberedskap och Sara Myrdal, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Resten av veckan blandas med spännande och öppna föreläsningar, en speciell dag för gymnasieelever, rundvandring i Lund och på universitetets nanolabb och öppet hus för hela familjen på Vattenhallen Science Center. Universitetet lyfter även internationella kvinnodagen med flera olika evenemang, bland annat via ett symposium där man diskuterar hur långt Sverige nått med att uppfylla de jämställdhetspolitiska målen. Alla evenemang är öppna för allmänheten.

Andra talare under veckan inkluderar Joshua Goldstein, professor internationella relationer vid Massachusetts universitet och American University; Carlota Perez, forskare från London School of Economics och specialiserad i sociala och ekonomiska effekterna av teknisk förändring och historiskt föränderliga villkor för tillväxt, utveckling och konkurrenskraft; Martha Nussbaum, amerikansk filosof och professor i juridik och etik vid universitetet i Chicago. Aktuell med boken ”Anger and Forgiveness”; James Robinson freds- och konfliktkunskap forskare, Chicago universitet och många fler.

Veckan invigs den 5 mars klockan 17:00 i Universitetshuset i Lund tillsammans med rektor Torbjörn von Schantz och jubileumskommitténs ordförande Göran Bexell. Huvudsymposierna den 7 mars med Margot Wallström och andra gäster kommer att live-sändas på hemsidan www.lu.se/battre-varld  

Kontakt

För frågor kontakta Cecilia Schubert
LU350 Jubileumskommunikatör
E-post: cecilia [dot] schubert [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Tel: +46 73 062 38 58

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen