Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Allt fler avgiftsstudenter väljer Lund - stipendier del i framgången

Allt fler avgiftsstudenter söker sig till Lunds universitet. I år har 285 studenter sökt och betalat sin avgift, jämfört med 222 studenter förra året. Det ger en ökning på 28 procent. Flest avgiftsstudenter kommer från Kina, Indien och USA.

De fakulteter som står för den största ökningen är Lunds tekniska högskola, LTH, som ökar med 52 procent och Ekonomihögskolan som ökar med 39 procent.

Räknar man dessutom in de 30 studenter som kommer genom Study Abroad och de nio studenter som kommer genom Science Without Border (ett nationellt stipendieprogram Sverige/Brasilien), får Lunds universitet totalt 324 betalande studenter, vilket innebär en ökning med hela 46 procent.
 
Förklaringen till ökningen är bland annat att det finns fler stipendier att dela ut. I år får 152 av de 285 betalande studenterna någon form av stipendier. Motsvarande siffra var 118 av 222 studenter förra året. Lunds universitet, som är det universitet som har flest avgiftsstudenter i Sverige och som får flest stipendier, får 7,5 miljoner kronor från staten till stipendier. Hade siffran dubblats hade räckt till cirka 40 nya studenter.

- Att vi har fungerande och väl utbyggda stipendier är oerhört viktigt för att vi ska få avgiftsstudenter till vårt universitet. Vi hoppas därför att regeringen vill satsa ytterligare på att bygga ut stipendiesystemet och att vi fortsatt kan få in medel till stipendier genom donatorer, säger Eva Wiberg, prorektor för Lunds universitet.

Ytterligare något som påverkat ökningen är att Lunds universitet fått mer rutin på att arbeta med avgifter, som exempel antar LTH idag betydligt fler studenter än tidigare eftersom man märkt att enbart 30 procent av de som antas tar hela steget ut genom att betala avgiften och komma till universitetet.

Annat som påverkat det ökade antalet studenter är att Study Abroad infördes i år. Study Abroad innebär att universitet ute i världen kan ”köpa” en del av en utbildning för sina studenter vid svenska universitet. I år blev det, genom en regeländring, även möjligt för utomeuropeiska universitet att köpa utbildning.

- Det var ett bra initiativ från regeringen att ändra reglerna för Study Abroad men det behövs fler förändringar i regelverket gällande avgiftsstudenterna och vi hoppas att de ändringarna kommer i höstens proposition, säger Richard Stenelo som är biträdande sektionschef för Externa relationer vid Lunds universitet.

En sådan förändring som Lunds universitet hoppas på är att det ska gå att välja betalande studenter framför ickebetalande studenter om man gör ett överintag vid fulla utbildningar. Detta skulle inte missgynna svenska studenter.

Av Anna Johansson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.