Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Avhandling nedladdad 11.000 gånger

Hallå Ingela Johansson, lektor i spanska, vars avhandling om indianska kvinnor i fem latinamerikanska romaner är den mest lästa skriften i universitetets databas LUP.

Ingela Johansson, lektor i spanska.

Över 11.000 nedladdningar
– hur gick det till?

– Det förstår jag faktiskt inte själv! Den började tydligen laddas ner i stor skala redan 2008, när avhandlingen las ut på nätet. Själv visste jag inte om detta förrän i höstas, då vår bibliotekarie berättade att den hamnat i topp i LUPs statistik.

Vad heter din avhandling?

– Den heter ”El personaje femenino de la novela indigenista” och handlar om de kvinnliga romanfigurerna i fem latin-amerikanska verk från slutet av 1800-talet till slutet av 1950-talet. Verken tillhör ”indigenista”-genren och handlar alltså om indianbefolkningen och dess problem. Just de kvinnliga personerna i dessa romaner hade det skrivits mycket lite om.

Varifrån har nedladdningarna gjorts?

– De flesta kommer från Peru, och därnäst Ecuador och Colombia. USA kommer på sjätte plats och Sverige först på elfte plats. ”Indigenista”-romanernas ämne känns inte så heta här i landet, men de är tydligen fortfarande aktuella i Latinamerika och i USA. I USA finns det ju nu många universitetsforskare och väldigt många studenter med latinamerikansk bakgrund.

Men ändå – hela 11 000 nedladdningar...?

– De fem romaner jag skriver om är mycket kända inom den latinamerikanska litteraturen. Jorge Icazas bok Huasipungo till exempel, om de indianfamiljer som levde som livegna på storgodsen, anses som en klassiker. Därför är det nog många gymnasieklasser och universitetsstudenter som får i uppgift att skriva om denna eller de andra böcker som jag tagit upp. När de då googlar för att hitta bakgrundsmaterial kommer de fram till min avhandling. Jag gissar att det kan vara en förklaring till den höga siffran.

Om du disputerat innan Internet och fri nätpublicering fanns, hur hade din avhandling spridits då?

– Vi hade ju skickat pliktexemplar till de svenska biblioteken. Och så hade jag skickat några exemplar till kollegor utomlands, och gett bort en del här inom institutionen. Men mer hade det väl inte blivit...

Ingela Björck

LUPs TIO I TOPP

Listan över de mest nedladdade forskningspublikationerna i LUP, Lunds Universitets Publikationer, är ämnesmässigt mycket blandad. Här ryms allt från våtrum till tumörer och Shakespearesonetter.

Efter Ingela Johanssons avhandling från Avdelningen för spanska, som den 8 april hade 11.364 nedladdningar, kommer en text från Förpackningslogistik om en Ikea-studie med över 7.600 nedladdningar. ”Tätskikt i våtrum” från Byggnadsfysik är tätt i hälarna med drygt 7.400 nedladdningar.

På platserna fyra och fem, med nära 6.000 resp. nära 5.000 nedladdningar, kommer publikationer från Socialhögskolan och Sociologen om begreppet Kasam (”känsla av sammanhang”) resp sociologi. En text från Teaterhögskolan om en Shakespeare-sonett ligger sexa med 4.400 nedladdningar, och en text om Ciceros metaforer från Latin är sjua med drygt 4.000 nedladdningar.

På åttonde, nionde och tionde plats med nära 4.000 nedladdningar vardera ligger texter från Diagnostisk radiologi, Elektro- och informationsteknik och Omvårdnad om osteosarkom, radiokommunikation resp. diskriminering av psykiskt sjuka.

Läs även om Lund störst på Open Access-publicering