Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Canon donerar två miljoner till Vattenhallen Science Center

Vattenhallen blir snart ett våningsplan rikare.
Vattenhallen blir snart ett våningsplan rikare.

Axis nya huvudägare Canon donerar två miljoner kronor till Lunds universitets science center för skolbarn och allmänhet, Vattenhallen. Penga-tillskottet ska användas för att inreda ett helt nytt våningsplan med plats för ett upplevelserum för små barn, ett kemilabb, ett datorrum för att bland annat lära sig programmering, ett konferensrum samt personalutrymme.

- Detta innebär att vi kan ta emot fler besökare, från nuvarande 40 000 personer per år till 60 000 personer, säger Monica Almqvist som är föreståndare för Vattenhallen Science Center och universitetslektor vid Biomedicinsk teknik, LTH.

Renoveringen och inredningen av det 400 kvm stora våningsplanet planeras starta hösten 2015 och vara klar våren 2016.

Donationen överlämnades av Canons VD Fujio Mitarai till Viktor Öwall, rektor för Lunds Tekniska Högskola i samband med en träff på Biskopshuset i Lund idag mellan Canons och Axis ledning och olika representanter för regionen.  LTH och naturvetenskapliga fakulteten finansierar en stor del av Vattenhallens verksamhet idag.

- Axis har under många år sponsrat studiefrämjande aktiviteter vid LTH. Canons satsning är ett budskap till dagens unga att de behövs i utvecklingen av framtidens spetsföretag, säger Viktor Öwall.

Renoveringen är ett led i en större planerad utbyggnad av Vattenhallen. Efter det här steget planeras en 2000 kvm utbyggnad västerut. Därigenom ska man kunna husera fler och större utställningar, en restaurang, en stor temalekplats och ett auditorium. Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta har redan reserverat medel för auditoriet. Läs mer: http://www.lu.se/article/sa-har-ser-forslaget-till-nya-vattenhallen-science-center-ut 

Inredningen av det nya våningsplanet som finansieras av Canon kommer innehålla följande:

·        Ett rum som riktar sig till mindre barn, 0-5 år, med fokus på att med sina olika sinnen upptäcka och utforska vår värld

·        Ett kemi-laboratorium för såväl slime och badbombsexperiment som inspirerande kemilaborationer för elever i alla årskurser

·        Ett multirum (datorrum) som kan användas för våra klassbesök (undervisning) att göra olika experiment i bland annat programmering och elektronik såväl som för barnkalas

·        Ett konferensrum för möten, lärarfortbildningar och som företag kan hyra för olika typer av event

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.