En minskning av flygresorna är avgörande för att nå universitetets mål att halvera verksamhetens klimatavtryck med 50 procent till slutet av 2023 jämfört med 2018.
Det är framför allt tjänsteresor, lokaler samt inköp av varor och utrustning som står bakom de utsläpp av växthusgaser som universitetets verksamhet bidrar till. Den största enskilda utsläppskällan är tjänsteresor med flyg, som 2022 minskade till cirka 60 procent jämfört med 2019.
Frågan är om det är en kvardröjande pandemieffekt eller om det speglar ett förändrat beteende när det gäller hur vi reser och möts? Pandemiåren 2020 och 2021 präglades av minimalt antal flygresor och jämfört med de åren ökade resorna kraftigt i fjol.
– Jag tror inte att vi någonsin kommer upp i samma antal tjänsteresor här på Ekonomihögskolan som före pandemin. Jag ser så många fördelar med digitala möten – de sparar resurser och tid, många gånger blir mötena effektivare och jag upplever att deltagarna på digitala möten ofta är mer aktiva och att man kommer till kärnfrågorna snabbare, säger Mats Benner, rektor vid Ekonomihögskolan.
Han nämner också de planer för exempelvis hybridarbete som finns i verksamheten och som uppmuntrar till mindre resande även till och från jobbet, en utveckling Mats Benner tycker att universitetet ska främja.
Digitala möten ersätter resor
En annan fakultet som har minskat sitt flygresande rejält under 2022 är Medicinska fakulteten. Heiko Herwald, vicedekan med ansvar för hållbarhet, samverkan och etik, tror att en viktig orsak till att medarbetarna har ändrat sitt beteende är att det numera är enkelt att starta ett Teams- eller Zoom-möte.
– Själv är jag fortfarande överväldigad av videomöten som fyller min kalender. Det är en anledning till att jag för min egen del har mindre intresse av att resa, säger Heiko Herwald.
Han har också märkt att fler personer deltar i de internationella möten som hålls digitalt. Även projektmöten eller liknande inom landet hålls oftare digitalt. Likaså har disputationer blivit mer tillgängliga när det finns möjlighet att delta digitalt.
Utveckla lokala nätverk
Andra sätt att hålla kvar vid ”pandemi-effekten” när det gäller flygresandet är att konferenser hålls på plats mer sällan med digitala träffar däremellan, och att de lokala nätverken utvecklas ytterligare.
– Det är självklart enklare att undvika längre resor när vi har våra partners i regionen, det har alltid gett oss fördelar. En annan fördel är de kunskapsvinster som både vi och företagen får genom vårt samarbete, inte minst då det gäller hållbarhetsarbetet. Det gynnar hållbart företagande generellt, säger Mats Benner.